Βίντεο: Φτιάξτε το πιο νόστιμο ραβανί με οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη

Μπορούμε να κάνουμε πιο οικονομικό το γλυκό μας αντικαθιστώντας το βούτυρο με σπορέλαιο!!! 

Συστατικά
​Για το σιρόπι

900 ml νερό
1200 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1 φλούδα λεμόνι
1 στικ κανέλας
Για το κέικ

215 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 γρ. μαστίχα
400 γρ. αυγά (8 μέτρια αυγά)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1/2 λεμόνι

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού και το στικ κανέλας. Περιμένουμε να πάρουμε μια βράση.
Με το που λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να κρυώσει. Το μέλι το βάζουμε σε αυτό το σημείο για να μην χάσει τα αρώματα του.
Για το κεικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
Σε ένα γουδί βάζουμε  τα 15 γρ. (απο τα 200γρ.) ζάχαρη και την μαστίχα. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε στο γουδί την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε. 
Στον κάδο του μίξερ ριχνουμε το μείγμα της ζάχαρης, τα αυγά, το σιρόπι βανίλιας, το ξύσμα απο 1 λεμόνι. Χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει αρκετά το μείγμα.
Μόλις αφρατέψει, χαμηλώνουμε την ταχτητα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε για 20’’-30’’ μεχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα των υγρών μας και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα τα στερεά μας: το μαλακό αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Στο μείγμα των υγρών ρίχνουμε το μείγμα των στερεών ανακατεύοντας ελαφρά με μια κουτάλα.
Ρίχνουμε το μέιγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψι 25*35εκ. και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Μόλις βγάλουμε το ζεστό κέικ απο το φούρνο, με μια κουτάλα σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Φροντίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά, για να μη σπάσει το γλυκό μας.
Τρυπάμε με ένα μαχαίρι το ραβανί για να απορροφήσει καλυτερα το σιροπι.
Το αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον για 30 λεπτά και επειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Μολις το ραβανί κρυώσει καλά το κόβουμε σε κομμάτια. Με το μαχαίρι ξεκολλάμε το γλυκό μας απο τα τοιχώματα του ταψιού για να βοηθήσουμε την διαδικάσια. Το ραβανί θα μας βγάλει 12 μερίδες.
Σερβίρουμε με τριμμμένο φιστίκι αιγίνης.
 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ