Good news: O Έλληνας σκηνογράφος Νίκος Καλαϊτζίδης στην παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας «World Stage Design» με τα κοστούμια του κ τα σκηνικά του ! (φωτο)

Η εγχώρια σκηνογραφική τέχνη περνάει και πάλι τα σύνορα της χώρας μας με τη συμμετοχή του σκηνογράφου - ενδυματολόγου Νίκου Καλαϊτζίδη στην παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας «World Stage Design», που θα πραγματοποιηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας, από τις 8 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Η εγχώρια σκηνογραφική τέχνη περνάει και πάλι τα σύνορα της χώρας μας με τη συμμετοχή του σκηνογράφου - ενδυματολόγου Νίκου Καλαϊτζίδη στην παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας «World Stage Design», που θα πραγματοποιηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας, από τις 8 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

 Αποτελώντας μία γιορτή για τους σχεδιαστές από τους χώρους του θεάτρου, της όπερας και του χορού, με συμμετοχές μεγάλων θεατρικών παραγωγών, η Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας, η οποία περιλαμβάνει τον παγκόσμιο οργανισμό OISTAT (International Organization of Scenographers, Theatre Architects and Technicians) και ξεκίνησε στο Τορόντο, το 2005, διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια και έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η μοναδική ελληνική συμμετοχή, που προκρίθηκε από διεθνή επιτροπή αναγνωρισμένων καλλιτεχνών ανάμεσα στις 100 καλύτερες του κόσμου για τα έτη 2010 – 2013, είναι αυτή του Νίκου Καλαϊτζίδη, ο οποίος συμμετέχει στην έκθεση για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μετά το 2009, στη Σεούλ και, μάλιστα, με το κόστος της συμμετοχής να καλύπτεται από τον ίδιο και το «Θέατρο του Άλλοτε»,αναφέρει η Ναυτεμπορική . 

 

Με «Φόβο» σε τρεις κατηγορίες

 Αυτή τη φορά, ο καλλιτέχνης θα διαγωνιστεί στις κατηγορίες «Σκηνικά», «Κουστούμια» και «Φωτισμοί» για το θεατρικό έργο «Φόβος», που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη από το «Θέατρο του Άλλοτε» για δύο συνεχόμενες θεατρικές περιόδους (2011 - 2013). Σε σκηνοθεσία της Βαρβάρα Δουμανίδου, η παράσταση βασίστηκε σε έργα του Έντγκαρ Άλαν Πόε και παρουσιάστηκε σε έναν μη θεατρικό χώρο σημαντικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, το κτήριο Μπενσουσάν Χαν.

 Μοναδική εμπειρία για τους θεατές αποτέλεσε η παράλληλη εξέλιξη του έργου σε 4 δωμάτια και έναν κεντρικό χώρο. Την πρωτότυπη αυτή σκηνή συμπλήρωναν η απόλυτη αρμονία και ο δυναμικός διάλογος των σκηνικών και των κουστουμιών με τον χώρο και το κείμενο. Εμπνευσμένος από τα χαρακτηριστικά του κτηρίου, ο φωτισμός έγινε με φυσικό τρόπο, συνδυάζοντας κεριά για να εμπλουτιστεί ατμοσφαιρικά η παράσταση.    

 Ως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Σκηνογράφων Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου (OISTAT) και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σκηνογράφων (theatrEurope), ο Νίκος Καλαϊτζίδης έχει παρουσιάσει καινοτόμες ιδέες στη σκηνογραφία και την ενδυματολογία θεατρικών έργων. Η μεταφορά παραστάσεων εκτός θεατρικής σκηνής και η χωροθέτηση τους σε σημεία, που το κοινό μπορεί να τις προσεγγίσει διαδραστικά,  αποτελεί το χαρακτηριστικό των τελευταίων δημιουργιών του.

 

Καινοτόμες συλλογές διεθνών παραγωγών

 Σαν ένα πολυσυλλεκτικό Φεστιβάλ, η φετινή έκθεση «World Stage Design» περιλαμβάνει καινοτόμες συλλογές διεθνών παραγωγών, με πρωτότυπα κοστούμια, κουκλοθέατρο, σχέδια, έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες, μαζί με διαδραστικά εκθέματα από φωτισμούς, βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις. Στο διαγωνιστικό μέρος της,  απονέμεται το Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο βραβείο στα τρία καλύτερα έργα, καθώς και τιμητικά βραβεία σε σημαντικά επιτεύγματα στον χώρο της σκηνογραφίας και σε ανερχόμενα ταλέντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ