Super food η κίτρινη κολοκύθα της Σταχτοπούτας! Διαβάστε για τα διατροφικά της οφέλη που δεν ξέρατε

Πρωταγωνίστρια  του Halloween και της Σταχτοπούτας. 

Έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε όλες τις γκουρμέ κουζίνες αφού αποτελεί το πιο διαδεδομένο υλικό για πίτες, βελουτέ σούπες και άλλες συνταγές.

Ο λόγος περί κολοκύθας η  χρήση της οποίας κερδίζει συνεχώς φανατικούς οπαδούς και στην Ελλάδα.

Όπως γράφει το iatropedia.gr, εκτός του ότι αποτελεί ένα από το κατεξοχήν φθινοπωρινό λαχανικό αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία καθώς τόσο οι σπόροι όσο και η σάρκα της περιέχουν βιταμίνες,μεταλλικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.Γεγονός που την κατατάσει ανάμεσα στα υπέρ τρόφιμα.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους τα διατροφικά της οφέλη είναι ανυπολόγιστα.Περιέχει υψηλό ποσοστό καροτενοειδών, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων.

Την ίδια στιγμή οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ουσίες που προστατεύουν τα μάτια και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη.
 

Πηγή πρωτεΐνης
 
Έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Κεντάκι απέδειξε ότι οι κολοκυθόσποροι αποτελούν μια πρώτης τάξεως πηγή πρωτεϊνών.

Ενδεικτικό της διατροφικής τους αξίας είναι το γεγονός ότι 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου επτά  γραμμάρια πρωτεΐνης.

Οι ίδιες μελέτες έδειξαν ότι οι  σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων για την προστασία του αργανισμού από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα και τον καρκίνο.
Ταυτόχρονα χάρη σε αυτές τις ουσίες που περιέχει αποτελεί ελιξίριο ομορφιάς .

Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.

Αρκεί η κατανάλωση ενός φλιτζανιού  σπόρους κολοκύθας την ημέρα για την πρόληψη των ρυτίδων και για την ενυδάτωση της επιδερμίδας.
 


Αντιφλεγμονώδη δράση
 
Η Βήτα καροτίνη που βρίσκεται στους σπόρους και τη σάρκα της κολοκύθας, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας, μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονή στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα.

Οι κολοκύθες παρέχουν άμεση ανακούφιση στη φλεγμονή, χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

 
 
Ίνες

 
Η σάρκα της κολοκύθας έχει ελάχιστες θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών.

Για το λόγο αυτό οι διαιτολόγοι συνιστούν την κατανάλωση της σε περιόδους δίαιτας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ