Τρώτε και μασάτε αργά: Έτσι θα προλάβετε παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο 

Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια. 

Οι άνθρωποι που μασάνε αργά την τροφή τους έχουν μικρότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκοι και να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια. 

Ως μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει τουλάχιστον τρεις από πέντε παράγοντες κινδύνους: κοιλιακή παχυσαρκία, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως αναφέρει το in.gr

Το μεταβολικό σύνδρομο θεωρείται ισχυρός προγνωστικός δείκτης καρδιακής νόσου, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά μπορεί να ελεγχθεί ή να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, με επικεφαλής τον Τακαγιούκι Γιαμάτζι, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια 642 άνδρες και 441 γυναίκες, κατά μέσο όροι 51 ετών, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο γρήγορα έτρωγαν (αργά, φυσιολογικά, γρήγορα).

Όσοι έτρωγαν γρήγορα είχαν 11,6% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, σε σχέση με όσους έτρωγαν με κανονικό ρυθμό (6,5%) ή με αργό (2,3%). Επιπλέον, όσοι έτρωγαν  γρήγορα, κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν πάρει περισσότερα κιλά, είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν αργά.

«Όταν κάποιος τρώει γρήγορα είναι πιθανότερο να τρώει περισσότερο και να μην αισθάνεται κορεσμό. Επίσης, προκαλείται μεγαλύτερη διακύμανση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Αντιθέτως, το αργό μάσημα της τροφής μπορεί να αποτελέσει σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής στην προσπάθεια πρόληψης του μεταβολικού συνδρόμου», εξήγησε ο Δρ Γιαμάτζι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ