Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ποιες αλλαγές έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος την επόμενη διετία; Νέες μειώσεις!

Τουλάχιστον δύο χρόνια υπομονή, θα χρειαστεί να κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, προκειμένου να ελαφρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος αφού τότε, προβλέπεται η ολοκλήρωση της τρίτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα.

Κι αυτό διότι οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, των περίφημων ΥΚΩ, που πληρώνουν σήμερα όλοι οι Έλληνες ώστε να καλυφθεί το υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά θα μειώνονται όσο θα προχωρούν τα έργα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκης, τα έργα θα επιταχυνθούν, μετά από απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων η οποία είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2022, τελικά θα είναι έτοιμη το 2020.

Προς ολοκλήρωση βαίνει, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ και η πρώτη φάση του έργου καθώς στις 28 Ιανουαρίου ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει τη Σύρο με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω του υποσταθμού του Λαυρίου. 

Εντός του μήνα θα ηλεκτριστούν τα καλώδια που συνδέουν την Σύρο με την Τήνο και την Πάρο. Από το Μάρτιο θα αρχίσει να παίρνει ρεύμα από το διασυνδεδεμένο σύστημα και η Μύκονος, κλείνοντας τον κύκλο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ.

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της α΄ φάσης της διασύνδεσης το συνολικό όφελος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι το έργο θα έχει αποσβεστεί σε τρία χρόνια και θα προσφέρει περαιτέρω αξία στην οικονομία και την κοινωνία μέσω της μείωσης του κόστους των ΥΚΩ, της βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών και της ώθησης στον τουρισμό δια της ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού κατά τους θερινούς μήνες», σημείωσε ο κ. Μανουσάκης.

Για τη Β' Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (σύνδεση Πάρου - Νάξου, Νάξου Μυκόνου, αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Άνδρου - Τήνου και Άνδρου - Λιβαδιού Εύβοιας), η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την ανάθεση των επιμέρους υποέργων (συνολικού προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ) βρίσκεται σε προχωρημένη φάση. Στόχος το έργο να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Η τέταρτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων (Λαυρίου - Σερίφου, Σερίφου - Μήλου, Μήλου - θήρας και Θήρας με Πάρου ή Νάξου), αναμένεται να ενταχθεί στο νέο δεκαετές επιχειρησιακό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ 2019-2028.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ