Για πρώτη φορά ο Διονύσης Σαββόπουλος σε ελληνικό καρτούν: ''Από τη γη στη σελήνη''‏

 Με την ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων του Αγγελου Σπάρταλη «Από τη γη στη σελήνη» στην οποία ο Διονύσης Σαββόπουλος δανείζει για πρώτη φορά τη φωνή του σε καρτούν ήρωα θα ανοίξει η αυλαία της έκτης διοργάνωσης του κυκλαδικού φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων «animasyros» που θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη της Σύρου από τις 26 έως τις 29 του μήνα.

 Με την ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων του Αγγελου Σπάρταλη «Από τη γη στη σελήνη» στην οποία ο Διονύσης Σαββόπουλος δανείζει για πρώτη φορά τη φωνή του σε καρτούν ήρωα θα ανοίξει η αυλαία της έκτης διοργάνωσης του κυκλαδικού φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων «animasyros» που θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη της Σύρου από τις 26 έως τις 29 του μήνα.



Ιούλιος Βερν
Πολλές οι «πρωτιές της ταινίας του Σπάρταλη: δεν είναι μόνο η πρώτη ελληνική ταινία κολάζ-animation μεγάλου μήκους και η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν αλλά και αυτή στην οποία οι Διονύσης Σαββόπουλος και Ψαραντώνης δίνουν ζωή για πρώτη φορά σε χαρακτήρες ανιμέισον και τραγουδούν μαζί. Ο Διονύσης Σαββόπουλος μάλιστα ερμηνεύει και ηχογραφεί σε πρώτη εκτέλεση τραγούδι που δεν υπογράφει ο ίδιος, αναφέρει το Έθνος.

Στο «Από τη γη στη σελήνη», ο Σπάρταλης ακολούθησε το παράδειγμα του Ιουλίου Βερν που το 1869 θεωρούσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένα έθνος διασπασμένο και διάνθισε το φιλμ του με τη δική του ιδιότυπη Βαβέλ, χρησιμοποιώντας την κρητική, ζακυνθινή, ποντιακή, κοζανίτικη και κυπριακή διάλεκτο, καθώς και την αρχαία ελληνική γλώσσα σε έναν ιδιόρρυθμο φόρο τιμής στους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς της ανθρωπότητας επί αμερικανικού εδάφους. Η ταινία του Ελληνα σκηνοθέτη είναι πληθωρική στους ήχους και τις εικόνες της όπως και το πρόγραμμα του ίδιου του φεστιβάλ.

Καρτούν, κολάζ, σκίτσα, άμμος, στοπ καρέ, όλες οι τεχνικές επιστρατεύονται στη μεγάλη οθόνη και μαζί τους: ψάρια που καταστρέφουν γάμους, πιτσιρικάδες που νομίζουν πως είναι λυκάνθρωποι, φτωχοί συγγραφείς που ακούνε φωνές, λευκές σταγόνες νερού που ψάχνουν φίλους, θιβετιανοί μοναχοί, πολυμήχανοι εφευρέτες.


Ολα και όλοι χωράνε στο «animasyros 6.0» που φιλοξενεί στο διαγωνιστικό του τμήμα 81 ταινίες μικρού μήκους, που είτε ξεχώρισαν σε διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις είτε φέρουν την υπογραφή πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών και διεκδικούν το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Ταινίες, δηλαδή, που ακολουθούν το πνεύμα των καιρών, σκοτεινές, καυστικές, ενίοτε χιουμοριστικές, που αναφέρονται στην κρίση αλλά δεν χάνουν το χιούμορ τους. Ανάμεσά τους, η «Αποδημία» της Κατερίνας Αθανασοπούλου που εμπνέεται από τον Πλάτωνα, το «Kiki of Montparnass» της Αμελί Αρό, μια ταινία-ύμνος στη μούσα των αβάν γκαρντ ζωγράφων των αρχών του 21ου αιώνα, το «Beast» του Κωνσταντίνου Χαϊδαλή, το «Feral» του Ντάνιελ Σούσα αλλά και το πολυβραβευμένο, υποψήφιο για Οσκαρ «Dimanche» («Κυριακή») του Πατρίκ Ντογιόν.

  • ΓΚΕΣΤ ΣΤΑΡ
    Το «anima syros 6.0» φιλοξενεί αφιερώματα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ ανιμέισον, ενώ ο φετινός γκεστ σταρ δεν είναι άλλος από τον Παρανόρμαν, που πρωταγωνιστεί στο υποψήφιο για Οσκαρ καρτούν «ParaNorman, Μια μεταφυσική ιστορία».

«Παράξενα και ατόφια» στον Κήπο του Μεγάρου

Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει την Πέμπτη τη νέα του παραγωγή «Παράξενα και ατόφια»- με τίτλο παρμένο απ' τον στίχο της «Μαύρης Θάλασσας» στον δίσκο του Βρώμικο Ψωμί (1972) - που περιλαμβάνει 27 τραγούδια, αντιπροσωπευτικά της πενηντάχρονης τραγουδοποιίας του. Το πρόγραμμα είναι ουσιαστικά η επιτομή του πολύπτυχου έργου του καλλιτέχνη και της μουσικής του αναζήτησης που αναμειγνύει εθνικούς, βαλκανικούς και ροκ ήχους για να εκφράσει τα συναισθήματα, τις αντιφάσεις, τα οράματα και τις προσδοκίες των σύγχρονων Ελλήνων και να αποτυπώσει την κουλτούρα μιας ολόκληρης εποχής. Μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο, εμφανίζονται οι Ορέστης Πλακίδης (πλήκτρα), Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο) και Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά). Συμμετέχει μικρό σύνολο χάλκινων πνευστών.

Η γενική είσοδος στον κήπο του Μεγάρου είναι 10 ευρώ. Ωρα έναρξης συναυλίας: 9.00 μ.μ.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ