Σε τουρισμό προχωράει ο «Τσάρος της Βόρειας Ελλάδας» Ιβάν Σαββίδης με κινήσεις μετά τη μπάλα! – Άρθρο του Παύλου Υψηλάντη

Σε τσάρο της βόρειας Ελλάδας και σε ανερχόμενο παίκτη του ελληνικού τουρισμού εξελίσσεται ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, αναφέρει σε άρθρο του στο euro2day.gr ο κ. Υψηλάντης.

Σε τσάρο της βόρειας Ελλάδας και σε ανερχόμενο παίκτη του ελληνικού τουρισμού εξελίσσεται ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, αναφέρει σε άρθρο του στο euro2day.gr ο κ. Υψηλάντης.

«Μπάλα, τσιγάρο και...παραλία» θα μπορούσε να είναι σλόγκαν σε διαφημιστικό σποτ. Αποτελεί, όμως, το... «τριαξονικό» όχημα (ποδόσφαιρο, καπνοβιομηχανία, τουρισμός) με το οποίο εδραιώνει σταδιακά την επιχειρηματική του παρουσία στη χώρα μας και σε πρώτη φάση στη Β. Ελλάδα.

Η είσοδος του, ποντιακής ρίζας, Ιβάν Σαββίδη στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή έγινε από τη... βόρεια πύλη καθώς συνδυάστηκε με την εξαγορά εμβληματικών επιχειρήσεων της Μακεδονίας και Θράκης.

Στη διψασμένη για φρέσκα κεφάλαια ελληνική αγορά, ο επιχειρηματίας αξιοποίησε το όπλο της ρευστότητάς του και επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην εξαγορά υπερχρεωμένων, προβληματικών ή απαξιωμένων επιχειρήσεων με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Στο στόχαστρό του μπήκαν τρεις εταιρείες-σύμβολα της Β. Ελλάδας και η επενδυτική του ευστοχία ήταν σχεδόν απόλυτη.

Η εξαγορά του ΠΑΟΚ και της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ της Θράκης αλλά και η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος (αποσύρθηκε στη συνέχεια) για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ήταν αρκετά για να δώσουν το στίγμα.

Το επόμενο χτύπημά του, ωστόσο, φαίνεται πως θα είναι (εφόσον υλοποιηθεί με επιτυχία) ακόμα πιο εντυπωσιακό καθώς στόχο έχει να τον καθιερώσει μεμιάς ισχυρό παίκτη του ελληνικού τουρισμού.

Ο επιχειρηματίας επιχειρεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που εμφανίζονται από τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Ταυτόχρονα προσπαθεί να αξιοποιήσει τους στενούς δεσμούς του με τη ρωσική αγορά, προκειμένου να καρπωθεί σημαντικό μερίδιο από τη ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες προς την Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός αποβλέπει στη συγκρότηση ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου τουριστικών ακινήτων που θα αποτελέσει τη βάση των τουριστικών δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ελλάδα.

 Η άμεση δημιουργία του τουριστικού χαρτοφυλακίου του επιχειρηματία συνδέεται με την οριστική κατάληξη δύο διαγωνισμών, μέσω των οποίων διεκδικεί την εκμετάλλευση ισάριθμων τουριστικών «φιλέτων» της Β. Ελλάδας.

Πρόκειται για το ιστορικό και εμβληματικό για τη Θεσ/νίκη, ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, που ανήκει στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, και για την έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής, η οποία ανήκε στον ΕΟΤ κι έχει περάσει, πλέον, στον έλεγχο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στην περίπτωση του Παλιουρίου, οι πληροφορίες φέρουν ως βέβαιο νικητή τον Ι. Σαββίδη κι αναμένεται μόνο η τυπική ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η ανακοίνωση του αποτελέσματος. Ο όμιλος Σαββίδη φέρεται να έχει προβάδισμα για την εκμετάλλευση του Μακεδονία Παλλάς, ενώ εξετάζει και τις περιπτώσεις και άλλων ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ.

 

«Φιλέτα» με... χαβιάρι

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ: Αν και σημερινή προσωρινή διαχειρίστρια του πολυτελούς ξενοδοχείου είναι η εταιρεία White & Black (συμφερόντων Σαββίδη), ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας διεκδικεί την εκμετάλλευση της ιστορικής μονάδας για περίοδο 30 ετών μέσω άλλης εταιρείας συμφερόντων του, της Atlantic, αλλά για λογαριασμό της White & Black.

Ένας όρος του διαγωνισμού που απαιτεί από τον ανάδοχο να έχει πείρα στη λειτουργία ξενοδοχείων κατηγορίας άνω των τεσσάρων αστέρων και τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ οδήγησε σε συμφωνία συνεργασίας της Atlantic με την ελληνική αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Aldemar (συμφερόντων Ν. Αγγελόπουλου).

Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, η συνεργασία Atlantic-Aldemar δεν προβλέπει τη χρήση του εμπορικού σήματος Aldemar και θα επικεντρώνεται στην παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης προσωπικού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος του προσωπικού να προέρχεται -σε πρώτη φάση- από την Aldemar.

Σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του διαγωνισμού, η προσφορά της Atlantic καλύπτει την απαίτηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 137.500 ευρώ, ποσό που φαίνεται πως αποθάρρυνε επτά άλλους υποψηφίους οι οποίοι είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον.

Αντίπαλος της Atlantic είναι ο όμιλος Στέγγου (συγκρότημα Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής). Σύμφωνα με πηγή του ΙΚΑ, ο νικητής αναμένεται να κριθεί από την πληρότητα των φακέλων που υποβλήθηκαν. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εγγυητικές επιστολές που απαιτεί η προκήρυξη.

Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών αναμενόταν να γίνει σήμερα, Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου.

 ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Μόνο η επικύρωση από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να περάσει στον έλεγχο του Ι. Σαββίδη το φιλέτο των 210 στρεμμάτων. Ενδιαφέρον για το ακίνητο είχαν εκδηλώσει αρχικά εννέα «μνηστήρες» και προσφορές είχαν καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ η Lamda Development, η Λάμψα Α.Ε., η Δομοτεχνική Α.Ε., η Ελληνοβαλκανική, η κατασκευαστική Μεντεκίδης Α.Ε., η Mind Compass (θυγατρική της Dolphin Capital Investors), καθώς και εταιρεία που διατηρεί ξενοδοχείο στη Χαλκιδική.

Ο Ι. Σαββίδης, ωστόσο, ήταν ο μόνος διεκδικητής που κατέθεσε δεσμευτική πρόταση. Σε δεύτερο χρόνο, μάλιστα, φρόντισε να κάνει εντυπωσιακή «ρελάνς» αυξάνοντας κατά 40% (στα 14 εκατ. ευρώ) την αρχική του προσφορά των 10 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσε στο ελάχιστο τίμημα που ζητούσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ακίνητο καταλαμβάνει επιφάνεια 210.742 τ.μ. και περιλαμβάνει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Ξενία (3.658 τ.μ.) και τις εγκαταστάσεις του Camping Παλιουρίου (1.128 τ.μ.).

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το ακίνητο προσφέρεται για την ανάπτυξη ενός οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας/αναψυχής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας πολυτελούς ξενοδοχείου 3.658 τ.μ. (μέσω ενοικίασης ή παραχώρησης) και εξοχικών κατοικιών και βιλών, συνολικής επιφάνειας 19.854 τ.μ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ