Ποιες είναι οι 10 πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου - Έκπληξη η πρώτη των πρώτων

Η Νο1 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του Αραβικού Κόλπου και στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, ενώ όλοι περιμένουν την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο

Ο λόγος για τον σαουδαραβικό κολοσσό Aramco, ο οποίος πέρα από πανίσχυρος ενεργειακός παίχτης φαίνεται να είναι και η πλέον κερδοφόρα επιχείρηση του πλανήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg, το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Aramco εμφάνισε καθαρά κέρδη αξίας 33,8 δισ. δολαρίων, κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση στην κατάταξη των πλεόν κερδοφόρων εταιρειών. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Apple, η κορυφαία - με διαφορά - εισηγμένη, βάσει κεφαλαιοποίησης, στον πλανήτη. Στο ίδιο διάστημα είχε έσοδα ύψους 28,9 δισ. δολαρίων.

Ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα συναντάμε τη νοτιοκορεατική Samsung με κέρδη ύψους 14 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ακόμη ένας αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, η Microsoft, με κέρδη 13,8 δισ. δολαρίων. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η JPMorgan Chase, η οποία εκείνο το διάστημα είχε κέρδη ύψους 12,5 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι χάρη στην αναταραχή, που επικρατεί στις αγορές, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είδε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα κέρδη της να ανέρχονται σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Δεν θα μπορούσε από την κατάταξη να απουσιάζει φυσικά η Alphabet, μητρική της Google, που με κέρδη ύψους 11,7 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει την έκτη θέση. Μία θέση χαμηλότερα η εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ, Berskhire Hathaway. Την 7η θέση μοιράζονται δύο πετρελαϊκές, η αγγλο-ολλανδική Shell και η αμερικανική Exxon Mobil με κέρδη της τάξης των 7,4 δισ. δολαρίων έκαστη.  

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα βρίσκεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen με κέρδη 6,8 δισ. δολαρίων και στην δέκατη θέση φιγουράρι ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba με κέρδη 2,4 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ