Λεμόνι: 7 τρόποι που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας

Είναι ένας από τους μικρότερους καρπούς της οικογένειας των εσπεριδοειδών. Δεν έχει την φήμη του πορτοκαλιού ούτε την φινέτσα του ροζ γκρέιπφρουτ, κι όμως οι δυνατότητές του είναι τεράστιες.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι πως μπορεί να κάνει τη ζωή σας καλύτερη με πολλούς τρόπους. Ποιοι είναι αυτοί; Διαβάστε παρακάτω:

1. Καθαρίζει το δέρμα

Λίγες μόνο σταγόνες λεμονιού στο δέρμα σας βοηθούν να καθαρίσουν οι ανεπιθύμητες κηλίδες. Μερικοί λένε πως θα πρέπει να εφαρμόσει κανείς το χυμό πάνω στο δέρμα και να τον αφήσει να στεγνώσει. Ομως, αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, καλύτερα είναι να αραιώνετε το χυμό του λεμονιού στο νερό.

2. Θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα

Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που περνούν τους χειμερινούς μήνες με καταρροή στα μάτια, μια κόκκινη μύτη, έναν βήχα που δεν σταματάει ποτέ και μια αίσθηση κατάρρευσης, τότε το λεμόνι είναι ό,τι πρέπει για σας. Είναι γεμάτο από βιταμίνη C και παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί ότι η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει ένα κρυολόγημα, μπορεί σίγουρα να συντομεύσει τη διάρκειά του και να ανακουφίσει από τα συμπτώματά του. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερο συνάχι και ένας πιο ευχάριστος χειμώνας, όπως αναφέρει το medinova.gr.

3. Φυσικό διουρητικό

Θυμάστε εκείνες τις στιγμές που οι αστράγαλοί σας είναι πρησμένοι και πρέπει να ρουφάτε το στομάχι σας για να χωρέσετε σε ένα παντελόνι που υπό φυσιολογικές συνθήκες σας ταιριάζει μια χαρά; Αυτό είναι κατακράτηση υγρών. Κι εδώ το λεμόνι μπορεί να σταθεί αρωγός σας. Η προσθήκη του λεμονιού στο νερό συνιστά μια γρήγορη, εύκολη και άμεση λύση στο πρόβλημα, καθώς είναι ένα πολύ καλό και φθηνό διουρητικό.

Ενα διουρητικό σηματοδοτεί πως το σώμα σας απελευθερώνει τα επιπλέον υγρά που κάνουν τους αστραγάλους σας να πρήζονται. Και παρόλο που μπορεί το λεμόνι να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ένα συνταγογραφούμενο διουρητικό, εντούτοις έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Είναι ένα φυσικό διουρητικό. Αν δεν θέλετε να γεμίζετε το στομάχι σας με φάρμακα, για το παραμικρό, τότε το λεμόνι είναι η λύση για εσάς.

4. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Οταν τρώτε, το σάκχαρο στο αίμα σας ανεβαίνει απότομα. Δεν έχει τόση σημασία τι τρώτε, αν είναι μια σοκολάτα, ή αν είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας. Ο,τι κι αν είναι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα θα «τσιμπήσουν» μια ακίδα αργά ή γρήγορα.

Το λεμόνι, όμως, είναι όξινο. Και κάτι όξινο μπορεί να μειώσει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Δοκιμάστε μερικές σταγόνες λεμόνι ως μέρος του ντρέσινγκ μιας σαλάτας, ή αναμίξτε το με λίγο ελαιόλαδο και θα δείτε ότι δουλεύει για σας.

5. Λειτουργεί ως διαιτητικό

Το λεμόνι μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτικό της δίαιτας βοηθώντας να κατασταλεί η όρεξή σας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα θέλετε να φάτε τόσο πολύ.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο χυμός λεμονιού θεωρείται ότι μπορεί να ανατροφοδοτήσει το μεταβολισμό, γεγονός που σημαίνει πως το σώμα σας θα κάψει θερμίδες λίγο πιο γρήγορα, επομένως θα είναι ευκολότερο να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά. Δεν έχει σημασία αν τρώτε φέτες λεμονιού ή απλά αναμειγνύετε χυμό λεμονιού στο τσάι ή σε αναψυκτικά τύπου κόλας. Θα έχετε τα ίδια οφέλη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

6. Είναι αγχολυτικό

Οι φυσιολόγοι έχουν επιβεβαιώσει ένα κομμάτι της παλιάς λαϊκής σοφίας: Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να σας ανακουφίσει από το άγχος. Αλλά ίσως να μην είναι το τσάι το μόνο που αξίζει τα εύσημα. Φαίνεται πως το λεμόνι αν το ρίξετε μέσα στο τσάι ή αν χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό συστατικό στο τσάι μελισσόχορτο, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ξεκούραση του μυαλού. Το τσάι με λεμόνι είναι ένα βάλσαμο και είναι εύκολο να το βρει κανείς σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Είναι ανέξοδο, εύκολο στην προετοιμασία του, νόστιμο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

7. Βοηθά στην αποτοξίνωση

Ολη την ημέρα οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα μας. Ερχονται με τα τρόφιμα που τρώμε και με τον αέρα που αναπνέουμε. Εκτός αυτών, υπάρχουν και οι τοξίνες που παράγονται από ορισμένες από τις φυσικές διαδικασίες του σώματός μας. Πολλοί γιατροί συστήνουν τον καθαρισμό του σώματος από αυτά τα δομημένα δηλητήρια σε μια διαδικασία που ονομάζεται αποτοξίνωση.

Τα λεμόνια είναι μια μεγάλη πηγή αποτοξίνωσης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρίξετε μερικές σταγόνες από φρέσκο χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό. Το λεμόνι κάνει τη γεύση του νερού καλύτερη και πιο φρέσκια, ενώ αποδεικνύεται επίσης πως ένα απλό ποτήρι νερό με λίγο λεμόνι, αποτελεί έναν παράγοντα αποτοξίνωσης που καθαρίζει το σώμα σας από έξω προς τα μέσα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ