Έλαιο Ιπποφαούς: Το αρχαιοελληνικό έλαιο που καταπολεμά σοβαρές ασθένειες: Διαβήτη, καρδιά, καρκίνο

Το ιπποφαές είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ως ρόφημα, επειδή περιέχει υγιή βιοφλαβονοειδή, ωστόσο σε μορφή ελαίου είναι πιο θρεπτικό. Συχνά, χρησιμοποιείται σε τρόφιμα για την παρασκευή ζελέ, χυμών, πουρέ και διαφόρων ειδών σάλτσας, καθώς και για καλλυντικά και αντιγηραντικές κρέμες.

Γιατί; Επειδή το ιπποφαές προσφέρει μια σειρά από καταπληκτικά οφέλη!

Οφέλη του Ιπποφαούς!

Βοηθά στη μάχη κατά του καρκίνου.
Το ιπποφαές περιέχει ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά, διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ συχνά γίνεται λόγος και για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με την ηπατοπροστατευτική δράση του ελαίου ιπποφαούς, υπήρξαν στοιχεία ενδεικτικά της μείωσης των επιδράσεων των αφλατοξινών στο ήπαρ. Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και έχει πολλούς και σημαντικούς ρόλους, όπως η πέψη, η αποθήκευση ενέργειας και η απομάκρυνση των τοξινών, αναφέρει το naturalsoul.gr.

Το ιπποφαές συμβάλει σημαντικά στη μείωση πιθανών καρκινογενέσεων του ήπατος.

Ελαχιστοποιεί ή καταπολεμά δερματικά προβλήματα.
Το έλαιο ιπποφαούς καταπολεμά δερματικούς ερεθισμούς. Μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα για την πρόληψη και την ανακούφιση ηλιακών εγκαυμάτων και την επούλωση τραυμάτων. Το έλαιο υπποφαούς ενδεχομένως να μειώσει ή να προλάβει τα συμπτώματα της ακμής, της δερματίτιδας, της ξηροδερμίας, του εκζέματος, των δερματικών ελκών και των ραγάδων. 

Μείωση των συμπτωμάτων επινεφριδιακής κόπωσης.
Το έλαιο ιπποφαούς είναι μια ισχυρή πηγή ωμέγα-7 και καταπολεμά την κόπωση των επινεφριδίων. Ο περιορισμός τροφών όπως η καφεΐνη, η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η προσθήκη τροφών θεραπευτικών, όπως τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, το ιχθυέλαιο και το έλαιο ιπποφαούς, βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας του οργανισμού μας. Σε συνδυασμό με τη μείωση του άγχους και την άσκηση, το έλαιο ιπποφαούς μας βοηθά να αναπληρώσουμε τη χαμένη μας ενέργεια.

Βοηθά στην πρόληψη των φλεγμονών και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Είναι γνωστό ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη λοιμώξεων, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν φλεγμονές. Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με την αξιολόγηση της δραστικότητας της αντιοξειδωτικής δράσης του ιπποφαούς, το καθαρό εκχυλισμένο έλαιο περιείχε 2,4 φορές περισσότερα καροτενοειδή από άλλα έλαια. Αυτό σημαίνει ότι τα αντιοξειδωτικά οφέλη είναι πολύ ισχυρά και ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων από περιβαλλοντικές αιτίες ή βακτήρια. 

Επειδή τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας, το έλαιο ιπποφαούς, ως συμπλήρωμα διατροφής ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

Ενισχύει τη θεραπεία της καρδιαγγειακής νόσου.
Σύμφωνα με ερευνητές το έλαιο ιπποφαούς μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, μπορεί να αναστείλει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και προστατεύει την καρδιά από τις επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών. Πιθανόν η καθημερινή κατανάλωση ελαίου ιπποφαούς να αποτρέπει καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η αθηροσκλήρωση, η υπέρταση ακόμη και τα εμφράγματα. 

Ερευνητές, μετά από 30 ημέρες κλινικών δοκιμών σε υπέρβαρες γυναίκες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το έλαιο ιπποφαούς βοηθά στην προστασία της καρδιάς. Το Journal of Functional Foods σημειώνει επίσης ότι έχει ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της καρδιαγγειακής νόσου.

Καταπολεμά τον διαβήτη.
Σύμφωνα με μελέτες το έλαιο ιπποφαούς βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου σε μέτρια επίπεδα, καταπολεμώντας τελικά τον διαβήτη τύπου 2 και τα συμπτώματα του διαβήτη. 

Θρεπτικά στοιχεία του ελαίου ιπποφαούς.

Το ιπποφαές φύεται κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ το πιο κοινό είδος είναι το Ιπποφαές το ραμνοειδές. Αυτό το είδος έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-7, τα οποία ενδεχομένως να είναι πιο δυσεύρετα από τα ωμέγα-3, ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά. Στην πραγματικότητα, οι ξηροί καρποί macadamia και τα λιπαρά ψάρια ίσως είναι οι μοναδικές άλλες πηγές αυτού του σούπερ λιπαρού οξέος.

Παράλληλα, αυτό το λιπαρό οξύ, γνωστό και ως παλμιτολεϊκό οξύ, μπορεί να είναι χρήσιμο για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων καθώς και για τη μείωση των προβλημάτων του διαβήτη τύπου 2. Αν και είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες, το έλαιο ιπποφαούς ενδεχομένως να είναι ιδανική θεραπευτική ουσία. Ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων για την υγεία είναι μεγάλος, καθώς το έλαιο ιπποφαούς περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο. 

Το έλαιο ιπποφαούς είναι προϊόν έκθλιψης των γνωστών κίτρινων και πορτοκαλί μούρων, που είναι ελαφρώς μικρότερα από το βατόμουρο. Υπάρχει σε δύο τύπους: το έλαιο των σπόρων, το οποίο προέρχεται από τους σπόρους, και το έλαιο των καρπών, το οποίο προέρχεται από τον πολτό της σάρκας. Το έλαιο του καρπού είναι σκούρο κόκκινο ή κοκκινωπό πορτοκαλί και πιο παχύ από το έλαιο των σπόρων. Το έλαιο των σπόρων έχει συνήθως κίτρινο ή απαλό πορτοκαλί χρώμα – ωστόσο, και οι δύο έχουν ένα άρωμα ιβίσκου.

Το Ιπποφαές το ραμνοειδές είναι η επιστημονική ονομασία του ιπποφαούς. Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει το είδος Elaeagnaceae και Hippophae L. και το είδος Hippophae rhamnoides L. 

Το έλαιο ιπποφαούς είναι πανίσχυρο καθώς περιλαμβάνει βιταμίνες A, B1, B2, C, D, E, K και P, καροτενοειδή, φλαβονοειδή, αμινοξέα, φαινόλες, φολικό οξύ, οργανικά οξέα και 20 ορυκτά στοιχεία, πέραν των λιπαρών οξέων. Ίσως είναι και το μόνο φυτό στον κόσμο που περιέχει και τα τέσσερα ωμέγα-λιπαρά οξέα, όπως ωμέγα-3, ωμέγα-6, ωμέγα-7 και ωμέγα-9. 

Ιστορία του ελαίου ιπποφαούς και ενδιαφέροντα στοιχεία!

Το έλαιο ιπποφαούς χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια και είναι γνωστό ως φυσική θεραπευτική αγωγή για πολλές ασθένειες. Αρχικά, έγινε γνωστό ως θεραπευτική αγωγή ίππων μετά από καταπόνηση σε μάχες στην Αρχαία Ελλάδα. Επίσης, το έλαιο ιπποφαούς είναι γνωστό ως «θεόασταλτο φάρμακο» ή «υγρός χρυσός» στο Θιβέτ, την Κίνα και τη Μογγολία λόγω της φήμης του ως θεραπευτικού φαρμάκου.

Το έλαιο ιπποφαούς αναφέρεται στο αρχαίο Θιβέτ σε κείμενα σχετικά με θεραπευτικές αγωγές ήδη από τη δυναστεία των Τανγκ (617 – 907) και αποκαλείται «Ιερός Καρπός των Ιμαλαΐων.» Η χρήση του έχει καταγραφεί στην αγιουβερδική ιατρική ως βοτάνου με αναφορές που χρονολογούνται ήδη από το 5000 π.Χ. Σύμφωνα με έρευνες χρησιμοποιήθηκε σε Ρώσους αστροναύτες για τη μείωση κινδύνου εγκαυμάτων ακτινοβολίας.

Πώς γίνεται η λήψη ελαίου ιπποφαούς.

Η διαδικασία έκθλιψης είναι σημαντική και ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν την εξαγωγή με έκθλιψη CO2, καθώς διατηρεί καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά του ελαίου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, ωστόσο μπορείτε να λάβετε 1.000 χιλιοστόγραμμα καθαρού ελαίου δύο φορές την ημέρα. Ενδεχομένως, αν δεν αποσαφηνίζεται πάνω στη συσκευασία, πιθανό να περιέχει και άλλα συστατικά, που σημαίνει ότι ίσως δεν είναι καθαρό έλαιο ιπποφαούς. Για να φανούν τα οφέλη στον οργανισμό μας, είναι καλύτερη η συνεχής χρήση του για 30 ημέρες τουλάχιστον.

Καλύτερα να προμηθευτείτε έλαιο που προέρχεται και από σπόρους και από καρπούς ταυτόχρονα για περισσότερα οφέλη και σιγουρευτείτε ότι το προϊόν είναι αγνό, χωρίς προσμείξεις.

Το έλαιο ιπποφαούς έχει στυφή γεύση όταν καταναλώνεται ωμό, γι ‘αυτό συχνά προστίθεται σε μαρμελάδες και σιρόπια, ή ως συμπλήρωμα σε μορφή κάψουλας, ή χυμού, οπότε προστίθεται εύκολα σε smoothies

Προφυλάξεις για τη χρήση ελαίου ιπποφαούς.

Το έλαιο ιπποφαούς θεωρείται ασφαλές στη χρήση – ωστόσο, πάντα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν λαμβάνουμε μια νέα ουσία για πρώτη φορά. Εάν βρίσκεστε σε ενδιαφέρουσα, θηλάζετε, ή είστε υπό φαρμακευτική αγωγή λόγω οποιασδήποτε νόσου θα πρέπει να λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη χρήση. Ίσως είναι καλύτερα να το αποφύγετε εντελώς σε αυτές τις περιπτώσεις.

Είναι γνωστό ότι επιβραδύνει την πήξη του αίματος αλλά έχει επίσης παρατηρηθεί ότι αυξάνει την αιμορραγία και τους μώλωπες σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές. Επίσης, επειδή μειώνει την πίεση, μπορεί να προκαλέσει υπερβολική υπόταση σε όσους πάσχουν από υπόταση. Επειδή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, είναι καλύτερο να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε περίπου δύο εβδομάδες πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Ανακεφαλαίωση…

Το έλαιο ιπποφαούς αποδεδειγμένα έχει θαυμαστές ιδιότητες και είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πολύ καλά ό,τι αφορά τη χρήση του και επιλέξετε μια μορφή καθαρού ελαίου χωρίς προσμείξεις. Σε κάθε περίπτωση, είτε αφορά τη  μείωση του κινδύνου φλεγμονών, την πρόληψη του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων, το έλαιο ιπποφαούς είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Είτε ως smoothie, είτε ωμό, ή ως αλοιφή τοπικής εφαρμογής στο δέρμα, ίσως το λάδι ιπποφαούς να είναι η ιδανική λύση που αναζητούσατε χρόνια!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ