«Ωκεανίς»: Οι πολικές θερμοκρασίες καταφθάνουν – Από σήμερα το βράδυ χιόνια, θυελλώδης άνεμοι – Προβλέψεις από Κολυδά, Καλλιάνο, Αρναούτογλου

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τη νέα κακοκαιρία

Η έντονη κακοκαιρία «Ωκεανίς», που αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της Ελλάδας κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις με χιονόστρωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 

Τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ότι η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της «Ωκεανίδας». Κατά συνέπεια οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας πάνω από δέκα βαθμούς Κελσίου κατά τόπους, οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι περίπου τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής, τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Επιπρόσθετα, το Σαββατοκύριακο πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων εννέα έως δέκα μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο, καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

Το ΕΑΑ/meteo έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με προγνωστικούς χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την "Ωκεανίδα" από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, καθώς και προγνωστικούς χάρτες της χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν τις δικές τους προβλέψεις για το νέο κύμα ψύχους...

Θεόδωρος Κολυδάς:

«Διακρίνεται το μέτωπο που θα κινηθεί νοτιότερα και θα μας επηρεάσει από το Σάββατο. Τα σημερινά δεδομένα δίνουν λιγότερα φαινόμενα. Περισσότερα αργότερα», αναφέρει στο Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολλυδάς, σε σημερινές του αναρτήσεις.

«Περιοχές χιονοπτωσεων με τα ύψη χιονιού το βράδυ του Σαββάτου», σημειώνει και προσθέτει: «Τα ύψη 24ωρου υετού από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το μεσημέρι Κυριακής».

Γιάννης Καλλιάνος: Ερχεται ιστορικός χιονιάς

Ο Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτησή του στο Facebook, υποστηρίζει ότι πρόκειται πιθανότατα για ιστορικό χιονιά από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Βόρεια Αττική.

«Ερχονται χιόνια από τη Βόρεια Αττική μέχρι και την Αλεξανδρούπολη

Είμαστε προ τον πυλών ενός πιθανότατα ιστορικού χιονιά, τόσο ως προς τα υψόμετρα χιονοπτώσεων όσο ιδιαίτερα και ως προς την έκταση των φαινομένων. Δυστυχώς αλλά τα προγνωστικά μοντέλα παρουσιάζουν μέχρι και αυτή την ώρα τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, κάτι το οποίο συμβαίνει σπάνια. Αυτό δυσκόλεψε τους Μετεωρολόγους να πάρουν σαφή θέση με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι προβληματισμένοι για την εξέλιξη της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Πριν 2 ημέρες φαινόταν κάτι συγκλονιστικό. Σήμερα τα στοιχεία, αν και αμφιταλαντεύονται, συγκλίνουν σε ένα σενάριο το οποίο θα είναι πιο ήπιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Πιο ήπιο για την Αττική, όχι όμως για την υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Βέβαια ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σχεδόν στις περισσότερες της ηπειρωτικής Ελλάδας κατά 8-10 και τοπικά ακόμη και 11-12 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Και συνεχίζει με την πρόβλεψη:

Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα συμβεί :

Από το Σάββατο το πρωί και από τα βόρεια η έλευση του χιονιά

Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία ότι θα χιονίζει κατά διαστήματα έως και τις πεδινές περιοχές ή ακόμη και τοπικά σε παραθαλάσσια τμήματα.

Προφανώς από το πρωί του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας δίνουν υποψηφιότητα για χιονοπτώσεις σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά περιόδους οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές και επομένως λόγω και των θερμοκρασιών που θα επικρατούν θα υπάρξουν και αξιόλογες χιονοστρώσεις σε αρκετά τμήματα των διαμερισμάτων που σας προανέφερα. Προφανώς θα χιονίσει κατά περιόδους και στη Θεσσαλονίκη.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου ο χιονιάς θα κατέβει νοτιότερα

Από το μεσημέρι του Σαββάτου και στη συνέχεια και ειδικά από το απόγευμα της ίδιας ημέρας φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν και περιοχές χαμηλού υψομέτρου (μέχρι και τα πεδινά σε πολλές περιπτώσεις) της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως στην κεντρική Στερεά οι πεδινές περιοχές). Στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο θα χιονίσει πυκνά κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα αλλά πρόσκαιρα σε περιοχές ακόμη και πάνω από τα 300-350 μέτρα κυρίως στην ανατολική Στερεά, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια αλλά και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Σάκης Αρναούτογλου

Τα τελευταία νέα για την κακοκαιρια του Σαββάτου!

Φίλες και φίλοι δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στην εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες Το Σάββατο λοιπόν: από τα Γιάννενα μέχρι και τον Έβρο και από τη Θεσσαλονίκη (και στο κέντρο της πόλης μέχρι τη Βοιωτία (πεδινά και παραθαλάσσια) Στην κεντρική και βόρεια Εύβοια (περιφερειακά της Χαλκίδας και βορειότερα), σε όλη τη Χαλκιδική αλλά και στη Λήμνο, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη και σε όλα τα ορεινά της Πελοποννήσου αναμένονται κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που ίσως δυσκολέψουν όσους προγραμματίζουν ταξίδι με αυτοκίνητο στις παραπάνω περιοχές. (κάντε κλικ στο χάρτη πρόγνωσης ύψους χιονιού ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ για λεπτομέρειες)

Μεγάλη Προσοχή κατά τη διάρκεια του Σαββάτου! γενικά και στους κατά τόπους σφοδρούς βοριάδες εκτός απο τη θάλασσα και στην ξηρά (με τις πορτοκαλί αποχρώσεις πάνω από 8 Μποφόρ - κάντε κλικ στο χάρτη για λεπτομέρειες)

Όσον αφορά στην Αττική δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό που έγραψα και τις προηγούμενες ημέρες κι έτσι και τα σημερινά στοιχεία θέλουν αλλαγή του καιρού μεν και στην Αττική με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές κατά διαστήματα στα πεδινά και παράκτια, τις χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι στα ορεινά, από το απόγευμα στα ημιορεινά και τις νυχτερινές ώρες τους Σαββάτου έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής κατά διαστήματα και στα βόρεια προάστια σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους. και πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή κυρίως κατά τη διάρκεια της Κυριακής( στους +10 βαθμούς το Σάββατο, στους +6 βαθμούς κατά μέσο όρο την Κυριακή στην Αθήνα).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ