Ντέκλαν Κοστέλο: Ο επικεφαλής της Ευρώπης για το μέλλον μας μετά το μνημόνιο: Είστε ακόμη 27η από 28 χώρες στην παραγωγικότητα

Ικανοποίηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας...

Το σημερινό συνέδριο δίνει το σήμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, αν και έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, στο συνέδριο που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο "Εντάσσοντας την Ελλάδα στο πλαίσιο των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου: προτεραιότητες για αειφόρο ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα".

Το μήνυμα που θέλω να στείλω, είπε ο κ. Κοστέλο, είναι ότι χρειάζεται συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Να πάψει αυτό το ξεκίνα-σταμάτα, το οποίο -κατά τη γνώμη μου- ήταν η αιτία που κράτησε η κρίση στην Ελλάδα οκτώ χρόνια. Ο κ. Κοστέλο «χαρτογράφησε» τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα μετά τη κρίση σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια (παραγωγή-εξοικονόμηση εκπαίδευση κλπ).

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε κατ' επανάληψη ότι ο ρυθμός αύξησης της ελληνικής οικονομίας που κινείται στο 2% πρέπει να κινηθεί στο 3,5% και στο 4% το προσεχές διάστημα.

Για τη συζήτηση που γίνεται για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη ανέφερε ότι «συνεχίζουμε εντατικά τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για ένα νέο πλάνο προστασίας, αλλά είναι πολλές οι παράμετροι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους. Υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες. Υπάρχουν επιχειρήσεις "ζόμπι" και επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να γίνουν υγιείς. Με βάση τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» πρέπει να δοθούν φέτος 150 εκατ. και 200 το επόμενο έτος, γύρω στα 800 εκατ. έως το 2022 και συνολικά ένα κόστος 5 δισ. σε βάθος χρόνου, αλλά στον σχεδιασμό αυτό έχουμε δρόμο ακόμα».

Αναφερόμενος στα ποσοστά της φτώχειας είπε ότι παραμένουν υψηλά, αλλά βαίνουν μειούμενα, ότι χρειάζεται πιο αποτελεσματική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Την ικανοποίηση του για τη γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το ΙΟΒΕ και η αποστολή της ΕΕ στην Ελλάδα, ο επικεφαλής για την Ελλάδα της αποστολής της γενικής διεύθυνσης της ΕΕ για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις Ντέκλαν Κοστέλο, επισημαίνοντας πάντως πως απομένουν να εκτελεστούν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

"Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της Ελλάδας. Η ανάπτυξη βρίσκεται σε συνεχόμενη ανοδική πορεία και για το 2019 προβλέπουμε να φθάσει το 2%, με τάση να συνεχίστεί και στο μέλλον. Το κρίσιμο στοιχείο για την ελληνική οικονομία είναι όμως το κατά πόσον θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις" τόνισε ο Κοστέλο στο περιθώριο της ημερίδας "Εντάσσοντας την Ελλάδα στο πλαίσιο των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου: προτεραιότητες για αειφόρο ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα".

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως μετά την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια η οικονομία θα κατορθώσει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς στα πρότυπα των άλλων χώρων της ΕΕ, ο κύριος Κοστέλο απάντησε "φυσικά οι εξωτερικοί παράγοντες πάντοτε παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και η ελληνική οικονομία μπορεί να επηρεαστεί, όμως η επιτυχία της πρωταρχικά σχετίζεται με την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων".

Στην ερώτηση εάν έχει δείγματα για την επιτυχή πορεία των μεταρρυθμίσεων ο κ. Κοστέλο τόνισε πως "έως σήμερα κι αφ' ότου η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα των μνημονίων τα πράγματα βαίνουν ομαλώς κι όπως μας ενημερώνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Βέβαια πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις σε τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η ανάταξη του τραπεζικού και του κτηματομεσιτικού τομέα για παράδειγμα, αλλα σε γενικές γραμμές όλα γίνονται όπως πρέπει".

Το αγκάθι των κόκκινων δανείων και οι επιχειρήσεις- ζόμπι

Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, της μείωσης δηλαδή των κόκκινων δανείων, τόνισε πως αποτελεί κλειδί για την αύξηση των επενδύσεων. Σημείωσε δε πως υπάρχουν επιχειρήσεις - ζόμπι στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει είτε να γίνουν βιώσιμες, είτε να κλείσουν.

Αναγνώρισε επίσης πως η Ελλάδα είναι πράγματι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ωστόσο, όπως είπε, αυτό συμβαίνει γιατί και τα προβλήματα στη χώρα ήταν μεγαλύτερα απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ