Προϊόντα ολικής άλεσης: Ποιες θανατηφόρες παθήσεις προλαμβάνουν (φωτο)

Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ολικής άλεσης είναι τα προϊόντα για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε αλεύρι από σπόρους που δεν απογυμνώθηκαν από τον φλοιό τους.

Ο φλοιός των δημητριακών και των καρπών γενικότερα είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες έχουν πολύ σημαντικές επιδράσεις στην υγεία. Προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού.

Δείτε αναλυτικά στην πρόληψη ποιων παθήσεων συμβάλλει η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης.

Παχυσαρκία: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς μειώνoυν σημαντικά την όρεξη. Ανάλυση 15 μελετών με τη συμμετοχή 120.000 εθελοντών, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση τριών μερίδων δημητριακών ολικής άλεσης συνδέθηκε με μειωμένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και λίπος στην περίμετρο της μέσης.

Διαβήτης τύπου 2: Ο μειωμένος κίνδυνος παχυσαρκίας έχει αντίκτυπο στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Το μαγνήσιο που περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης βοηθά το σώμα να διασπάσει τους υδατάνθρακες πιο αποτελεσματικά, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στην παραγωγή και την απορρόφηση της ινσουλίνης.

Χρόνια φλεγμονή: Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, βασική αιτία πολλών ασθενειών. Σύμφωνα με μελέτη που συνέκρινε τις διατροφικές συνήθειες γυναικών, διαπίστωσε ότι όσες έτρωγαν περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης και λιγότερα κατεργασμένα προϊόντα σίτου ήταν λιγότερο ευάλωτες στη χρόνια φλεγμονή.

Καρκίνος: Τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ολόκληροι μη επεξεργασμένοι καρποί συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός από τους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου. Είναι επίσης πρεβιοτικά που μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του καρκίνου και να περιορίσουν την ανάπτυξή του στο σώμα.

Καρδιακή νόσος: Μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών παθήσεων. Δεκαετής μελέτη με τη συμμετοχή 17.424 ενηλίκων, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα δημητριακά και υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πρόωρος θάνατος: Λόγω των θετικών επιδράσεών τους στην υγεία, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Κάθε μερίδα 28 γραμμαρίων δημητριακών ολικής άλεσης, συνδέεται με 5% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μελέτες.

Πηγή: Medical Daily

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ