Εργασία από το σπίτι; - Ιδού πως θα φτιάξετε το τέλειο περιβάλλον - 4 CEO λένε τα μυστικά τους (φώτο)

Ιδέες για το τέλειο γραφείο στο σπίτι

Το να εργάζεται κάποιος από το σπίτι του, κάποτε δεν ήταν πολύ συνηθισμένο αλλά σήμερα καθώς οι ανάγκες των εταιρειών και των εργαζομένων έχουν άλλαξει τείνει να γίνει η νέα κανονικότητα. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν χιλιάδες άτομα προσωπικό , έχουν την έδρα τους πολύ μακριά από τους εργαζόμενους.

Έτσι ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας (ναι , ακόμα κι ο διευθύνων σύμβουλος), είναι υποχρεωμένοι να διαμορφώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον στο σπίτι τους.  Η Fast Company μίλησε σε τέσσερις διευθύνοντες συμβούλους οι οποίοι είναι επικεφαλής μεγάλων εταιρειών και δουλεύουν μακριά από αυτές.

Ο Jason Fried της Basecamp, ο Clark Valberg της In Vision, η Sara Sutton της Flex Jobs και ο Zack Onisko του ομίλου  Dribbble, αποκαλύπτουν  το πώς σχεδίασαν το προσωπικό τους αρχηγείο στο σπίτι και μοιράζονται τα μυστικά τους για τον τέλειο εργασιακό χώρο στο σπίτι. 

Εξασφαλίστε στον εαυτό σας μια κλειστή πόρτα ή δύο

Το να βρείτε έναν τρόπο να διαχωρίσετε την προσωπική σας ζωή στο σπίτι από τη δουλειά σας είναι πρωταρχικό στοιχείο για όποιον δουλεύει από το σπίτι, σύμφωνα με όλους τους διευθύνοντες συμβούλους που μίλησε η Fast Company.

Ο Jason Fried, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης έργων Basecamp, σχεδίασε έναν εντελώς ξεχωριστό όροφο στο σπίτι του για τo γραφείο του και για το γραφείο της συζύγου του. Έτσι όταν έρχεται η ώρα να 'πάει στη δουλειά" η επαγγελματικές του δραστηριότητες διαχωρίζονται εντελώς από αυτές του σπιτιού.


Το ίδιο ισχύει για τον Clark Valberg, Διευθύνοντα Σύμβουλο και συνιδρυτή της πλατφόρμας ψηφιακού σχεδιασμού InVision. Ενώ δεν έχει δύο ορόφους τονίζει ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που επιβάλλει τη διάκριση μεταξύ του σπιτιού και του γραφείου: «Έχω μια πόρτα που κλειδώνει», λέει. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό όταν δουλεύεις από το σπίτι σου να έχεις τη συνήθεια να κλειδώσεις την πόρτα κάθε φορά που πας στο γραφείο σου».

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν είναι ο μέσος εργαζόμενος- άλλωστε, δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά ένα μεγάλο σπίτι με πολλούς ορόφους ή πολλά ξεχωριστά δωμάτια.   

. Για τη Sara Sutton διευθύνουσα σύμβουλο  και ιδρυτή της επιχείρησης απομακρυσμένης πρόσληψης εργασίας FlexJobs, υπάρχουν άλλοι τρόποι να δημιουργηθεί αυτή η απόσταση. "Αν δεν μπορείτε να έχετε μια πόρτα, δημιουργήστε  μία "οθόνη" που να διαχωρίζει τον χώρο στον οποίο εργάζεστε από αυτόν που κοιμάστε", λέει.

Η ίδια η Sutton έχει ένα εξειδικευμένο γραφείο, το οποίο δημιούργησε τοποθετώντας έναν τοίχο - παραβάν που το διαχωρίζει από το   υπνοδωμάτιο και από τους επισκέπτες του σπιτιού της.

Ξεκινήστε με ένα άδειο καθαρό δωμάτιο

Έχετε λοιπόν μια πόρτα (ή οθόνη): Πώς σκέφτεστε να σχεδιάσετε το χώρο εργασίας σας;  Η Sutton συνιστά να ξεκινάμε με ένα άδειο, καθαρό δωμάτιο - χωρίς ακαταστασία. Στη συνέχεια, δείτε πώς λειτουργεί για εσάς προτού να αρχίσετε να προσθέτετε έπιπλα, τεχνολογία και τη διακόσμηση που νομίζετε ότι θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το τελικό περιβάλλον εργασίας σας.

"Αν ξεκινούσα ένα γραφείο από το μηδέν, θα  έδινα μεγάλη προσοχή σε ό, τι σας κάνει ευτυχισμένους", λέει η Sutton. "Ποια στοιχεία είναι πιο σημαντικά για εσάς;" Για εκείνη, οι διπλές οθόνες  υπολογιστή και ένα μεγάλο γραφείο πάνω στο οποίο μπορεί να δουλέψει άνετα .

Έχει επίσης ένα εκτυπωτή και ένα ντουλάπι για τα αρχεία της, αν και λέει ότι είναι εξίσου σημαντικό για εκείνη να έχει ένα παράθυρο και ένα κλιματιστικό, όπως και το να έχει  ένα μέρος για να φυλάξει τα χαρτιά της. Κάποια πράγματα είναι απαραίτητα για τη βασική άνεση.

 

Γεμίστε το χώρο σας με αντικείμενα και εικόνες που σας εμπνέουν 

Ο Zack Onisko, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας σχεδιασμού  portfolio, Dribbble, περιγράφει το γραφείο του ως ένα " τέλειο και χαλαρό περιβάλλον εργασίας". Έχει καλύψει τον τοίχο πίσω από το γραφείο του με έργα τέχνης από καλλιτέχνες που έχουν το portfolio τους στο Dribbble, καθώς και εικονογραφήσεις άλλων σχεδιαστών 

Το γραφείο του μοιάζει επίσης ως μουσικό στούντιο: υπάρχουν κιθάρες και ένα οικιακό στούντιο ηχογραφήσεων.   Το γραφείο του γίνεται έτσι ο  τόπος για τα πάθη του: τη δουλειά, το σχεδιασμό και τη μουσική.

Η Sutton συμβουλεύει επίσης να προσθέσετε αντικείμενα και εικόνες στο γραφείο του σπιτιού σας που θα σας βοηθήσουν να έχετε θετική ατμόσφαιρα και διάθεση. Έχει μια φωτογραφία ενός ωκεανού πάνω από το γραφείο της, η οποία λέει ότι της μεταδίδει την ηρεμία της.

 

Βρείτε μια δεύτερη καρέκλα

Για οποιοδήποτε γραφείο στο σπίτι, φυσικά χρειάζεστε μια εργονομική καρέκλα για το γραφείο σας. Αλλά για τον Valberg της InVision, χρειάζεστε περισσότερες από μία καρέκλες στο γραφείο του σπιτιού σας.

Έχει ένα τεράστιο πράσινη πολυθρόνα  στην άκρη του δωματίου απέναντι  από το γραφείο του, επειδή όταν κάθεται σε αυτή  τον βοηθά να μετατοπίζει ελαφρά την προοπτική του στο δωμάτιο και  να βλέπει σα "θεατής" το  έργο του. «Χρησιμοποιώ αυτό το τρικ όταν "κολλάω" και δεν μπορώ να δημιουργήσω», λέει. "Είναι λίγο μαγικό. Απλά πάρετε μια δεύτερη καρέκλα και βάλτε την στο δωμάτιο. Θα σας βοηθήσει όταν κάθεστε σε αυτή να βλέπετε τον εαυτό σας απέναντι και να παίρνετε ιδέες. "

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ