Aπόψε Μάλιφαντ - Παπαθανασίου ξετυλίγουν το μίτο της ελληνικότητας στο «The Thread»

Ενώνουν τις δυνάμεις τους δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες. 

Αποφασισμένη να υπερασπιστεί την αξία του ελληνικού πολιτισμού αλλά και να εξερευνήσει τη σημασία και τη θέση του στο παγκοσμιοποιημένο σήμερα φάνηκε η Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια του ιδιωτικού φορέα διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων Λάβρυς, με τη δημιουργία του φιλόδοξου εγχειρήματος με τον τίτλο «The thread», στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες.

Πρόκειται για μια χορευτική παράσταση στην οποία συνυπάρχουν ο παραδοσιακός με τον σύγχρονο χορό, φέρει την υπογραφή του Ράσελ Μάλιφαντ στη χορογραφία-σκηνοθεσία, του οσκαρικού Βαγγέλη Παπαθανασίου (γνωστός στο εξωτερικό ως Vangelis) στη μουσική, της Μαίρης Κατράντζου στα κοστούμια και του Μάικλ Χαλς στο φωτισμό.

 

Κοινό και κριτικοί την καταχειροκρότησαν στην πρεμιέρα της στο λονδρέζικο Sadler’s Wells Theatre, τη Μέκκα του σύγχρονου χορού. Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο των «Times»:

«Ο Ράσελ Μάλιφαντ δημιούργησε μια μαγευτική βραδιά συνοδεία της επικής ηλεκτρονικής-ορχηστρικής μουσικής του Vangelis. Οι δεκαοκτώ χορευτές ενσάρκωσαν κάθε ιδέα του σύμπαντος του Μάλιφαντ με απόλυτη άνεση και αφοσίωση. Μια συναρπαστική βραδιά, τελείως διαφορετική από όλες τις μέχρι τώρα δημιουργίες του...

Ένας θαυμάσιος συγκερασμός λαμπερού στιλ και φλογερής φιλοδοξίας». Εμείς, τώρα, έχουμε μία και μοναδική ευκαιρία να δούμε την παράσταση αυτό το Σάββατο 24/8 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. 

Ο Βρετανός χορογράφος Ράσελ Μάλιφαντ λατρεύει τις προκλήσεις και αρνείται να ακολουθήσει κανόνες, καθώς πιστεύει πως για την επιτυχία δεν ευθύνεται μόνο η τεχνική αλλά και –κυρίως– η ψυχή.

Όσες παραστάσεις του έχουμε δει στην Αθήνα το επιβεβαιώνουν στο ακέραιο.

Το 2010 μας παρουσίασε το εμπνευσμένο ντουέτο «Push» με τη Σιλβί Γκιλέμ και ύστερα από έξι χρόνια το «Conceal/Reveal (Απόκρυψη/Αποκάλυψη)» με highlight το σόλο της Ντάνα Φούρας, ενώ την ίδια χρονιά στην παράσταση «Rising!» είδαμε τον περιζήτητο σολίστα Αακάς Οντέντρα να ερμηνεύει μια χορογραφία του.

Ενθουσιασμένος από την πρόταση-πρόκληση της Γεωργίας Ηλιοπούλου, μελέτησε τη φιλοσοφία και τη δομή των ελληνικών παραδοσιακών χορών και, έχοντας στα χέρια του πλούσιο υλικό, ετοίμασε μια χορογραφία γεμάτη φαντασία και δυναμισμό, που συγκινεί. Για εκείνον ο κόσμος της παράδοσης εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης την αναζήτηση και τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων.

 

Αυτήν την εύθραυστη σχέση ανάμεσα στην κοινωνικότητα του παρελθόντος και τη σύγχρονη εσωτερικότητα του χορού σλυ\\ύμφωνα με το athinorama αναζητά μουσικά στο «The thread» ο παγκόσμιας κλάσης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Μπορεί ένα σημαντικό κομμάτι των έργων του διακεκριμένου συνθέτη να αφορά τη μεγάλη του αγάπη, την εξερεύνηση του Διαστήματος, ωστόσο ποτέ δεν διακόπηκε η σχέση του με τον γήινο ήχο της παράδοσης, τα τραγούδια και τις μουσικές που σχετίζονται με τα πάθη και τους πόθους των ανθρώπων αλλά και τις κοινωνικές τους εκδηλώσεις, συμπόσια (της τάβλας), γάμους (του γάμου), θανάτους (μοιρολόγια) αλλά κι εργασίες (εργατικά) κ.λπ.

Αυτό που καθιστά καθηλωτική τη συνθετική του πρόταση στη συγκεκριμένη παράσταση είναι η χρήση παραδοσιακής τεχνικής και σύγχρονης τεχνοτροπίας, που καταργεί τα όρια ανάμεσα στο αρχέγονο και το σημερινό, επομένως και στην ελληνικότητα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα φαίνεται να ανήκει παντού και συγχρόνως πουθενά – και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που θέλει να αναδείξει η παράσταση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ