Πέθανε η σύζυγος του διάσημου ψυχαναλυτή Ίρβιν Γιάλομ - Η Μέριλιν ήταν πρωτοπόρος συγγραφέας με επίκεντρο τη γυναίκα στο έργο της (φώτο-βίντεο)

Στήριξε με όλες τις δυνάμεις το φεμινιστικό κίνημα & τις γυναίκες

Η Μέριλιν Γιάλομ, μία από τις σημαντικότερες ακαδημαϊκούς των φεμινιστικών σπουδών, συγγραφέας, ιστορικός των πολιτισμών και σύζυγος του διάσημου ψυχιάτρου και ψυχαναλυτή Ίρβιν Γιάλομ, πέθανε σε ηλικία 87 ετών στο σπίτι της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.

Ο γιος της, Ρέιντ Γιάλομ, διευκρίνισε ότι η αιτία θανάτου της αναγνωρισμένης από τους πανεπιστημιακούς κύκλους ερευνήτριας σε θέματα φύλου ήταν το πολλαπλό μυέλωμα.

Ήταν καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας στα μέσα της δεκαετίας του 1970, περίοδο εξάπλωσης του φεμινιστικού κινήματος, όταν ανέλαβε τις σπουδές για τις Γυναίκες και το Φύλο στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Μάλιστα το Πανεπιστήμιο δημοσίευσε εκτενές αφιερωματικό κείμενο, στο οποίο αναφέρονται και τα τέσσερα παιδιά της (Victor, Reid, Eve and Ben Yalom), τα οκτώ εγγόνια της και η πολυαγαπημένη της αδερφή.

Ενώ είχε ήδη υπογράψει σειρά ακαδημαϊκών έργων, όταν ξεκίνησε να γράφει τα σπουδαιότερα βιβλία της ήταν κοντά στα 60.

Σ’ ένα από τα γνωστότερα έργα της, το «Η μητρότητα, η θνητότητα και η λογοτεχνία της τρέλας» κάνει λόγο για έναν σύνδεσμο μεταξύ της τρέλας και της μητρότητας ορισμένων γυναικών συγγραφέων, όπως η Βιρτζίνια Γουλφ και η Σίλβια Πλαθ.

Τα γνωστότερα βιβλία της Μέριλιν Γιάλομ στα ελληνικά είναι: «H εποχή των καταιγίδων: Αριστοκράτισσες, αστές και χωρικές αφηγούνται», 1989, «Αδελφές εξ αίματος: Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών», 1995, «Η μητρότητα, η θνητότητα και η λογοτεχνία της τρέλας», 1995, «Ιστορία της συζύγου», 2001, «H γέννηση της βασίλισσας του σκακιού», «Πως οι Γάλλοι επινόησαν τον έρωτα».

 Η Μέριλιν Γιάλομ οργάνωσε και φιλοξένησε στο σπίτι της ένα "σαλόνι" για γυναίκες συγγραφείς. Εκεί οι γυναίκες βρήκαν υποστήριξη και ενθάρρυνση για να συνεχίσουν να γράφουν καθώς και πρακτικές συμβουλές για τη δημοσίευση των έργων τους, αναφέρουν οι New York Times

Ήταν μεγάλη θαυμάστρια των γαλλικών φιλολογικών σαλονιών του 18ου αιώνα, όπου οι γυναίκες έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση φιλοσοφικών συζητήσεων. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της η Γιάλομ, θαύμασε τις πολιτιστικές δυνάμεις που διαμόρφωσαν οι γυναίκες. Αυτές που οδήγησαν στο φεμινιστικό κίνημα.

Όταν έμαθε ότι είχε καρκίνο, ξεκίνησε μαζί με τον σύζυγό της να γράφουν από κοινού ένα βιβλίο για την ασθένειά της και τη διαδικασία του θανάτου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ