Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν ότι έχετε έλλειψη Βιταμίνης D στον οργανισμό σας;

Βιταμίνη D: Γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, παράγεται στον οργανισμό όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο.

Η Βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για τον οργανισμό μας και τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει την προσοχή των ειδικών, όχι μόνο για τα οφέλη της αλλά και για το γεγονός ότι πολλοί παρουσιάζουν έλλειψη σε αυτή.

Αν και θα την βρούμε σε κάποια τρόφιμα, όπως λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαια, τον κρόκο του αυγού και σε ενισχυμένα γαλακτοκομικά, η πρόσληψή της από τις τροφές συνήθως δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μας.

Θα περίμενε κανείς ότι η ζωή σε μια μεσογειακή ηλιόλουστη χώρα, θα εξασφάλιζε τη Βιταμίνη D που ο οργανισμός μας χρειάζεται.

Όμως, οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα έλλειψης της Βιταμίνης D στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλά!

Αίτια Έλλειψης Βιταμίνης D

Που μπορεί όμως να οφείλεται η έλλειψη της Βιταμίνης D;

Ένας από του βασικούς λόγους είναι η ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι η χρήση αντηλιακών εμποδίζει την παραγωγή της στο δέρμα!

Επιπλέον, άτομα με σκούρη επιδερμίδα δυσκολεύονται περισσότερο στην παραγωγή επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D, ενώ οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν συχνά το ίδιο πρόβλημα.

Συμπτώματα Έλλειψης Βιταμίνης D

Αν και οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται εύκολα την έλλειψη βιταμίνης D, παρά μόνο όταν κάνουν τις σχετικές εξετάσεις, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που θα μπορούσαν να συσχετίζονται με έλλειψη αυτής της βιταμίνης, σύμφωνα με το logodiatrofis.gr.

1. Αρρωσταίνετε συχνά

Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της Βιταμίνης D είναι η συμβολή της σε υγιές ανοσοποιητικό!

Έτσι, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως όσοι παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια μόλυνση ή ασθένεια, ειδικά αυτών που σχετίζονται με το αναπνευστικό, π.χ. γρίπη, κρυολόγημα, βρογχίτιδα κ.ά. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα απαιτείται.

2. Έχετε Πόνους στα Οστά

Δεδομένου ότι η Βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όσοι ταλαιπωρούνται συχνά από πόνους στα οστά, τις αρθρώσεις, τη μέση ή ακόμη και τον αυχένα παρουσιάζουν έλλειψη σε βιταμίνη D!

Ανάμεσα στις ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Γι’ αυτό παρατηρείται συχνά σε σκευάσματα για οστεοπόρωση, να συνδυάζονται το ασβέστιο με τη Βιταμίνη D.

3. Νιώθετε συχνά κούραση

Αν και οι λόγοι για τους οποίους κανείς νιώθει εξαντλημένους μπορεί να είναι πολλοί, η έλλειψη της βιταμίνης D φαίνεται να είναι ανάμεσά τους.

Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αρκετές μελέτες περίπτωσης, όπου η έλλειψή της συνδεόταν με κούραση και χαμηλή ποιότητα ζωής.

Γι’ αυτό και πολλοί γιατροί πλέον συστήνουν την εξέταση των επιπέδων της.

4. Παρουσιάζετε συμπτώματα κατάθλιψης

Μια καταθλιπτική διάθεση μπορεί επίσης να είναι σημάδι έλλειψης Βιταμίνης D.

Αν και οι απόψεις μεταξύ των ερευνητών διίστανται, υπάρχουν μελέτες στις οποίες άτομα που λάμβαναν συμπλήρωμα διατροφής με Βιταμίνη D είχαν βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένου και της εποχικής κατάθλιψης που παρατηρείται  τους χειμερινούς μήνες.(1)

5. Οι πληγές σας αργούν να κλείσουν

Εάν οι διάφορες πληγές στο σώμα σας, όπως αυτές μετά από ένα χειρουργείο ή μετά από τραυματισμό, αργούν να επουλωθούν, τότε ίσως αυτό να είναι μια ένδειξη ότι έχετε έλλειψη σε βιταμίνη D.

Σε διάφορες μελέτες, ασθενείς που είχαν έλλειψη σε Βιταμίνη D, μετά από συμπληρωματική χορήγησή της, παρουσίασαν ταχύτερη επούλωση πληγών π.χ. σε έλκη στα πόδια (2).

Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να σχετίζεται και με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που φαίνεται να έχει η συγκεκριμένη βιταμίνη.

Φυσικά, η παρουσία των παραπάνω συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι σίγουρα υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό, ωστόσο επειδή υπάρχει πιθανότητα κάτι τέτοιο να υφίσταται, συζητήστε με τον γιατρό σας αν είναι σκόπιμο να γίνουν οι σχετικές εξετάσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ