Ο Άκης Πετρτζίκης προτείνει: Τραγανό Πλαστό - Παραδοσική πίτα από τη Θεσσαλία 

Τη δοκιμάσαμε και δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να τρώμε!

Συστατικά

Για τη βάση

300 γρ. καλαμποκάλευρο

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

150 ml νερό

Για τη γέμιση

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κλ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

1 κιλό σπανάκι

1 κ.σ. αλάτι

πιπέρι, λίγο

1 κ.σ. φύλλα δυόσμου

1 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο

50 ml ελαιόλαδο

1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο

250 γρ. φέτα, χοντροκομμένη

ξύσμα, από 1 λεμόνι

Για την επικάλυψη

300 γρ. καλαμποκάλευρο

250 ml νερό

100 ml ελαιόλαδο, +έξτρα για το άλειμμα

αλάτι

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

γιαούρτι στραγγιστό

φύλλα δυόσμου

ελαιόλαδο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.

Για τη βάση

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το καλαμποκάλευρο με το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.

Τρίβουμε καλά με τα δάχτυλα και μετά προσθέτουμε το νερό.

Αναμειγνύουμε καλά. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μείγμα “ψιχουλιαστό”.

Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και απλώνουμε το μείγμα. Με την παλάμη μας πιέζουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια, προσέχοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά.

Για τη γέμιση

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.

Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι, το πράσο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, το αλάτι, το πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να χάσει το σπανάκι όλα τα υγρά του.

Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το αβγό, την φέτα, το ξύσμα λεμονιού και αμειγνύουμε με απαλές κινήσεις.

Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση μας, με προσοχή να έχει παντού το ίδιο πάχος.

Για την επικάλυψη

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα 100 γρ. από το καλαμποκάλευρο με τα 125 ml νερό.

Αυτόν τον αραιό χυλό τον απλώνουμε πάνω από τα χόρτα.

Από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα 200γρ. καλαμποκάλευρου, ραντίζουμε με το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο.

Πατάμε καλά με την παλάμη μας, να καλυφθούν τα χόρτα και αλατοπιπερώνουμε.

Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.

Συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι που μπορούμε να το αρωματίσουμε με δυόσμο και ελαιόλαδο.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ