Κορωνοϊός: Τι σημαίνει ότι είναι κρούσμα κάποιος - Πως κόλλας στο αεροπλάνο

Τρόποι μετάδοσης του ιού...

 

Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή για την Ταξινόμηση των Ιών (ICTV), ο κορωνοϊός ονομάστηκε SARS-CoV-2 (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο από Κορωνοϊό 2). Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ονόμασε Covid-19 (Κορωνοϊό 19), την πάθηση η οποία προκύπτει από τον νέο κορωνοϊό

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει ένας ασθενής για να θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα του νέου κορονοϊού COVID-19 έχει προσδιορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι για να πληροί τα χαρακτηριστικά σοβαρού κρούσματος ο ασθενής, θα πρέπει να έχει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

Επίσης θα πρέπει να υφίσταται τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον COVID-19
  • Ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση λοίμωξης από τον κορονοϊό στην κοινότητα ή Εργασία ή επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγειάς όπου αντιμετωπίζονταν ασθενείς με λοίμωξη από COVID-19.
  • Ως «στενή επαφή» ορίζεται: Άτομο με διαμονή́ στην ίδια οικία με ασθενή́ με λοίμωξη από́ COVID-19. Άτομο με επαφή́ πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή́ σε κλειστό́ χώρο με ασθενή́ με λοίμωξη από́ COVID-19. Επαγγελματίας υγειάς ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή́ με λοίμωξη από τον κορονοϊό ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά́ δείγματα ασθενών με λοίμωξη από COVID-19.
  • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης 2 σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από τον κορονοϊό, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρετήσαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ