Ένα πανάλαφρο κέικ με κολυκαθάκια, τυριά και μυρωδικά μας φτιάχνει η Ντίνα Νικολάου

Ένα πανάλαφρο κέικ, που μπορείτε να απολαύσετε σαν κύριο πιάτο μαζί με μια δροσερή, πράσινη σαλάτα.

ΥΛΙΚΑ
  • 100 ml ελαφρύ ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 2 μέτρια κολοκύθια
  • 4 αυγά
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 120 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 100 γρ. γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • ½ ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • τα φυλλαράκια από 2 – 3 κλαράκια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • ΒΗΜΑ 1Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • ΒΗΜΑ 2Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό και βαθύ ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. ή δύο μικρές μακρόστενες φόρμες.
  • ΒΗΜΑ 3Κόβω το ένα κολοκύθι σε φέτες και το δεύτερο το τρίβω στον τρίφτη. Βάζω το τριμμένο σε ένα σουρωτήρι το αλατίζω και το αφήνω στην άκρη.
  • ΒΗΜΑ 4Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζω τις φετούλες κολοκυθιού, για 4 – 5 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • ΒΗΜΑ 5Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα. Προσθέτω τα 100 ml ελαιόλαδο και το γιαούρτι και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτω την τριμμένη γραβιέρα και το ανθότυρο και ανακατεύω με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια ρίχνω το τριμμένο κολοκύθι καλά στιμμένο, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και, αν θέλω, τις ελιές, και ανακατεύω καλά με τη σπάτουλα.
  • ΒΗΜΑ 6Αδειάζω το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι, ισιώνω την επιφάνεια και καλύπτω με τα τηγανισμένα κολοκυθάκια. Ψήνω για 45 λεπτά, μέχρι το κέικ να ροδίσει καλά και να φουσκώσει.
  • ΒΗΜΑ 7Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς, για 10 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει εντελώς επάνω σε μια σχάρα. Το σερβίρω και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα εποχής.

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ