Αφιέρωμα στα μούσικα θέματα με την υπόγραφη του Ένιο Μορικόνε: Ο καλός, ο κακός & ο άσχημος, Here's to You, Σινεμά ο Παράδεισος (βίντεο)

Ένας σπουδαίος συνθέτης "έφυγε" για πάντα σήμερα...

Ένας μεγάλος συνθέτης "έφυγε" σήμερα από την ζωή σε ηλικία 91 ετών, σκορπίζοντας τη θλίψη σε όλους όσοι λάτρεψαν τη μουσική του...

Ο κορυφαίος Ιταλός Ένιο Μορικόνε "έντυσε" μουσικά μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες του 20ου και του 21ου αιώνα με τα κομμάτια του να θεωρούνται πλέον κλασικά.

 

 

Υπήρξε συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και πρώην τρομπετίστας και είχε γράψει τη μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασικής μουσικής.

Τον πρώτο σταθμό στην μακρόχρονη και άκρως επιτυχημένη πορεία του Μορικόνε αποτέλεσαν τα ιταλικά γουέστερν.

 

 

Από αυτά τον γνώρισε το ευρύ κοινό κατά τις δεκαετίες του '60 και του '70 και αγάπησε την μουσική του.

 

 

«Ο καλός ο κακός και ο άσχημος», «Για μια χούφτα δολάρια», «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» και πόσα ακόμη...

 

 

Οι μελωδίες του θεωρούνται πλέον κλασικές και όλοι μας τις αναγνωρίζουμε, καθώς χαρακτηρίζουν απόλυτα τις ταινίες γουέστερν της εποχής.

 

 

Διαβάστε επίσης: "Έφυγε" από τη ζωή ο θρυλικός συνθέτης Ένιο Μορικόνε

Τα συγκεκριμένα "σπαγγέτι γουέστερν", όπως αποκαλούνται, έχουν γίνει πλέον ένα με την μουσική του Μορικόνε, ενώ το "The Ecstasy of Gold", μουσικό θέμα της ταινίας Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος θεωρείται, μέχρι σήμερα, τεράστια εμπορική επιτυχία.

 

 

Πολύ μεγάλες επιτυχίες του, εμπορικές και καλλιτεχνικές ήταν και τα "A Man with Harmonica", καθώς και το "Here's to You", το οποίο ερμηνεύθηκε από την Τζόαν Μπαέζ.

 

 

 

 

Επίσης, ο Μορικόνε έγραψε το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978.

 

 

Από το τέλος της δεκαετίας του '70, το Χόλιγουντ ανακαλύπτει τον σπουδαίο Μορικόνε.

To "Chi Mai" από την ταινία "Le Professionnel" του 1981, με τον Γάλλο γόη Ζαν Πωλ Μπελμοντό, αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις μεγάλες επιτυχίες του.

 

 

Ο Ένιο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για μεγάλους Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Κάρπεντερ, ο Μπράιαν ντε Πάλμα, ο Μπάρι Λέβινσον, ο Μάικ Νίκολς και ο Όλιβερ Στόουν.

 

 

Θρυλικές θεωρούνται οι μουσικές του για τις ταινίες Days of Heaven, The Mission, Οι Αδιάφθοροι, Cinema Paradiso και Bugsy.

 

 

Ο Μορικόνε συνεργάστηκε επίσης με τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε, στην ταινία "Malena".

 

 

Στον 21ο αιώνα, η μουσική του Μορικόνε ξαναχρησιμοποιήθηκε στην τηλεόραση και σε ταινίες όπως αυτές του Κουέντιν Ταραντίνο: Kill Bill (2003), Death Proof (2007), Άδωξοι Μπάσταρδη (2009) και Django: Ο Τιμωρός (2012).

 

 

O Μορικόνε ήταν ένας θρύλος στον τομέα της μουσικής για ταινίες, ένας συνθέτης σπουδαίος και ένας καλλιτέχνης μοναδικός.

 

 

Πολυβραβευμένος ο Ένιο Μορικόνε τιμήθηκε το 2007 με Όσκαρ για την προσφορά του, ενώ είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001.

 

 

Επίσης, παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας Μισητοί 8, ενώ έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

 

 

Να σημειωθεί πως ο Ένιο Μορικόνε έχει φανατικό κοινό και στη χώρα μας.

 

 

Ο "Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone" ιδρύθηκε το 2011 στη Λάρισα και σήμερα αριθμεί τουλάχιστον 1800 μέλη στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς είναι ο μοναδικός σύλλογος παγκοσμίως.

Ο ιδρυτής του «Συλλόγου φίλων Μουσικής του Ένιο Μορικόνε», Κωνσταντίνος Παπακώστας μίλησε για τον χαμό του κορυφαίου συνθέτη. 

«Είναι μεγάλη η θλίψη μας για τον χαμό του Ennio Morricone. Σήμερα κλείνει ένας μεγάλος κύκλος μεγάλων συνθετών της κινηματογραφικής μουσικής. Ο Ennio Morricone είναι ο τελευταίος των συνθετών...» ανέφερε ο κ. Παπακώστας.

 

 

«Ο σύλλογος Ennio Morricone με έδρα τη Λάρισα έχει τιμήσει τον ίδιο, καθώς είναι ο μοναδικός παγκοσμίως. Με διάφορα θέματα αλλά και με ένα καταπληκτική αναπαράσταση του μοναδική παγκοσμίως στο κεντρικό ιστό της Λάρισας.Είναι μεγάλη η θλίψη όσων αγαπούμε τον Μορικόνε.

Πριν φύγει από την ζωή είχαμε και την δυνατότητα να μιλήσουμε και τηλεφωνικά μαζί του και είχε εκφράζει την επιθυμία να έρθει στη Λάρισα, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν. Όμως για τις 16 Ιουλίου στην μνήμη του ετοιμάζουμε μια εκδήλωση στο Κιούμπρικ. Πρόκειται για έκθεση 40 αφισών από τις ταινίες που επένδυσε μουσικά» κατέληξε ο ίδιος, όπως αναφέρει το larissanet.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ