Αγιά Σοφιά – τζαμί: Παρών στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή και ο Ταγίπ Ερντογάν – Διορίζονται 2 ιμάμηδες & 4 μουεζίνηδες

Παρών ο Ερντογάν στην πρώτη προσευχή.... 

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες το Σάββατο, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Ο Ερμπάς ο οποίος επισκέφθηκε την Αγιά Σοφιά την Κυριακή  προκειμένου να δοθούν οδηγίες αναφορικά με τις εργασίες μετατροπής της σε τζαμί μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως αναμένεται να διοριστούν στην Αγία Σοφία δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες, οι οποίοι θα προΐστανται των μουσουλμανικών προσευχών.

Την Τρίτη αναμένεται να παρουσιαστούν στον πρόεδρο Ερντογάν οι εναλλακτικές που θα μπορούσαν να είναι αποδεκτές και από την UNESCO, όπως κάλυψη με οπτικά συστήματα ή κουρτίνες που θα κλείνουν κατά τη προσευχή.

Δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης ότι θα τοποθετηθεί χαλί 14.000 τ.μ. που είχε παραγγείλει από τον Ιούνιο και πλήρωσε η τουρκική προεδρία.

Στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή ο Ερντογάν

Ο Τούρκος δημοσιογράφο Τζεγκίζ Αρ αποκάλυψε στο Twitter μετά από συνομιλία του με τον Τούρκο Πρόεδρο:  “Μίλησα με τον αξιότιμο Πρόεδρό μας και τον συνεχάρη για την ιστορική ομιλία του για την Αγία Σοφία. Αλλά και ως δημοσιογράφος του έκανα και μια ερώτηση ασφαλώς. Πώς κοιμηθήκατε εκείνο το βράδυ; ‘Μέχρι να ξημερώσει δεν κοιμήθηκα’, είπε. Πώς να κοιμηθεί; Και ποιος κοιμάται;”.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#history #ayasofya #istanbul #ottoman

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 𝗦𝗘𝗟İ𝗠 𝗧𝗔Ş𝗞𝗜𝗥𝗔𝗡 (@the_tiger_48) στις

Πάντως ο Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία του που είχε με τον Χουσνού Μπαϊράμογλου, τον τελευταίο απόγονο του Σαϊντ Νουρσί, του ιδρυτή της κοινότητας Σούφι, άφησε να νοηθεί ότι θα είναι και ο ίδιος στην Αγία Σοφία στις 24 Ιουλίου που θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή “μέσα στο μνημείο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ