Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Μητσοτάκης: Επανέρχεται η νομιμότητα στην περιοχή - Αντιδράσεις ΗΠΑ- Τουρκίας- ΣΥΡΙΖΑ (φωτό - βίντεο)

Η συμφωνία για την ΑΟΖ και οι αντιδράσεις...

Συμφωνία υπεγράφη χθες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

Όπως ανέφερε σε μήνυμά του στo twitter ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετέβη χθες στο Κάιρο για τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, πρόκειται για «μια ιστορική μέρα γιατί υπογράψαμε με τον ομόλογό μου και φίλο μου, κ. Sameh Shoukry, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών μας. Μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

«Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα...» τόνισε επίσης ο κ. Δένδιας.

 

 

Όπως ανέφερε, επίσης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, «το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συμφωνία δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο & επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του σχετικά με τη συμφωνία, τόνισε πως «υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας. Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους».

«Μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

 

 

 

«Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τουρκία: Άκυρη και ανυπόστατη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

«Άκυρη και ανυπόστατη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από την Άγκυρα αργά το απόγευμα της Πέμπτης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η οριοθετημένη ζώνη βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και υποστηρίζει πως για την Τουρκία είναι ΅ανυπόστατη και άκυρη».

Επισημαίνεται πως νωρίτερα διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα τόνιζαν πως η συμφωνία είναι στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, και υπογράμμιζαν ότι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Μια συμφωνία άρον - άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη χθες ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον - άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις. Ειδικά δε καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Συνεχίζει, δε, τονίζοντας πως «Αντ` αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η Κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.

Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό την χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας».

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Η είδηση της συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου μεταδίδεται και από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν κυρίως τις πληροφορίες από ανταποκρίσεις των Πρακτορείων.

«Έπειτα από διαπραγματεύσεις ετών η Ελλάδα έκλεισε τώρα και με την Αίγυπτο συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Μεσόγειο», επισημαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt και το περιοδικό Stern, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κάνοντας λόγο για «αντίδραση σε μια παρόμοια συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη».

Η συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη, όπως αναφέρει το γερμανικό Πρακτορείο, καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και «δημιούργησε νομικό πλαίσιο για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».

«Με την συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας χαράσσεται μια γραμμή διαμέσου της τουρκολιβυκής Ζώνης. Διότι η νέα ελληνοαιγυπτιακή Ζώνη ταυτίζεται με αυτήν στο μεγαλύτερο μέρος της», συνεχίζει το τηλεγράφημα του dpa και προσθέτει ότι «η Τουρκία είχε συνάψει την συμμαχία με την Λιβύη επειδή στην διαμάχη για φυσικούς πόρους στην Μεσόγειο αισθάνεται αποκλεισμένη από άλλες παράκτιες χώρες, όπως η Ελλάδα». Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, η Αθήνα προσπαθεί για μια συμφωνία ΑΟΖ και με την Αλβανία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο αντίστοιχο τηλεγράφημα της γερμανόφωνης υπηρεσίας του πρακτορείου Reuters παρατίθενται ακόμη δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι για την συμφωνία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ