Άκης Πετρετζίκης: Ο αγαπημένος μας σεφ μας προτείνει μπουγάτσα με τυρί με φύλλο κρούστας

Μία αληθινά απολαυστική συνταγή

Συστατικά

Για τη μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 500 γρ. γάλα
  • 500 γρ. φέτα
  • 1 αβγό
  • πιπέρι

Για τη μπουγάτσα

  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 150 γρ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων
  • 10 γρ. σουσάμι, μαύρο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μπεσαμέλ

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Με το που λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε μία παχύρευστη πάστα. Ανακατεύουμε καλά να μην καεί το αλεύρι στα τοιχώματα την κατσαρόλας.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας παράλληλα με το σύρμα χειρός να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα. Τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη γραβιέρα.
  • Προσθέτουμε το αυγό και το πιπέρι ανακατεύοντας διαρκώς.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ τη μπεσαμέλ, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη μπουγάτσα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε τα μισά φύλλα ένα-ένα σε ένα ταψί 30x40 εκ. και αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο ενδιάμεσα από κάθε φύλλο.
  • Απλώνουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί πάνω από τα φύλλα αφήνοντας 2 εκ. κενό από τις άκρες.
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας πάλι με ελαιόλαδο ενδιάμεσά τους.
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον κόθρο της πίτας.
  • Χαράζουμε σε 12 κομμάτια, πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και ψήνουμε για 40-50 λεπτά στον φούρνο.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ