Ένα σκάνδαλο του '90 ξεσπά τώρα: Ο επικεφαλής του πρακτορείου μοντέλων Elite κατηγορείται για πλήθος βιασμών - Τι λέει ο πρώην σύζυγος της Linda Evangelista

Ένα σκάνδαλο από το παρελθόν στον χώρο της μόδας διερευνάται τώρα...

Προκαταρκτική έρευνα για την κατηγορία του βιασμού ξεκίνησαν οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές, σε βάρος του Ζεράλ Μαρί, πρώην διευθυντή του παραρτήματος του πρακτορείου μοντέλων Elite στην Ευρώπη, μετά τις καταγγελίες τεσσάρων γυναικών.

Η έρευνα αυτή αφορά τις κατηγορίες του «βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης» και «βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης σε ανήλικο πρόσωπο», σύμφωνα με την εισαγγελία. Τα αδικήματα που κατήγγειλαν οι τέσσερις γυναίκες σημειώθηκαν μεταξύ 1980-98 και ενδέχεται να έχουν παραγραφεί.

 

 

Ο Ζεράλ Μαρί ήταν ο ιστορικός διευθυντής του Elite στην Ευρώπη. Το σημαντικότερο πρακτορείο μοντέλων στον κόσμο ιδρύθηκε το 1971 στο Παρίσι από τους Τζον Καζαμπλάνκας και Άλεν Κίτλερ. Μεταξύ άλλων, προωθούσε μεγάλα ονόματα της πασαρέλας, όπως τις Ναόμι Κάμπελ, Κλόντια Σίφερ, Σίντι Κρόφορντ αλλά και τη Λίντα Εβαντζελίστα, η οποία υπήρξε σύζυγος του Μαρί για ένα διάστημα.

Την περασμένη Παρασκευή, ο ιστότοπος «20 minutes» αποκάλυψε ότι έχει κατατεθεί μήνυση για μία σεξουαλική επίθεση και έχουν γίνει τρεις καταγγελίες για βιασμούς.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Thysia (@thysia.huisman) on

 

Η πρώην δημοσιογράφος του BBC Λάιζα Μπρίνκγουορθ υποστηρίζει επίσης ότι τη νύχτα της 5ης προς την 6η Οκτωβρίου 1998, ο Ζεράλ Μαρί, τον οποίο συνόδευε σε ένα κλαμπ, ανέβηκε επάνω της ενώ εκείνη ήταν καθισμένη σε μια καρέκλα και «πίεσε τα γεννητικά του όργανα στο υπογάστριό της». Η δημοσιογράφος υποδυόταν το μοντέλο προκειμένου να εργαστεί στη βιομηχανία της μόδας και να κάνει ρεπορτάζ για το θέμα της «απρεπούς σεξουαλικής συμπεριφοράς» ορισμένων ατζέντηδων, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που προκάλεσε σκάνδαλο την εποχή εκείνη.

 

 

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, το πρακτορείο Elite ανακοίνωσε την παραίτηση δύο στελεχών του, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Ζεράλ Μαρί. Λίγες ημέρες αργότερα όμως τους επανέφερε στις θέσεις τους και μήνυσε για δυσφήμιση το BBC και τον παρουσιαστή του προγράμματος, Ντόναλ Μακιντάιρ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Η υπόθεση φαίνεται ότι έχει παραγραφεί, όμως η Αν-Κλερ Λεζέν, η δικηγόρος της πρώην δημοσιογράφου, υπενθύμισε ότι είχε συναφθεί μια συμφωνία μεταξύ του BBC και του Elite –μετά τη μήνυση του τελευταίου– στο πλαίσιο της οποίας απαγορευόταν στην Μπρίνκγουορθ να μιλήσει για την επίθεση που δέχτηκε. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να αναιρεί την παραγραφή, εξήγησε.

Πέρα, όμως, από την δημοσιογράφο του BBC, άλλες τρεις γυναίκες κατηγόρησαν για βιασμό το άλλοτε "μεγάλο αφεντικό" του ιστορικού πρακτορείου μοντέλων.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carré Otis (@iamcarreotis) on

Ανάμεσά τους το διάσημο supermodel των 90s, Carre Otis, 51 ετών σήμερα, καθώς και τα μοντέλα Ebba Karlsson και Jill Dodd.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carré Otis (@iamcarreotis) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marion (@marionmckee1) on

Οι τρεις γυναίκες δήλωσαν πως ένας από τους λόγους που αποφάσισαν να μιλήσουν είναι να ενθαρρύνουν και άλλα θύματα να καταθέσουν εναντίον Μαρί, που τώρα είναι επικεφαλής του πρακτορείου "Oui Management".

Όπως είχε δηλώσει το 2011, η Otis έπεσε θύμα βιασμού από τον Μαρί - ο οποίος τότε ήταν αρραβωνιασμένος με την συνάδελφό της Linda Evangelista - όταν ήταν μόλις 17 ετών, σύμφωνα με την Daily Mail

Ο Μαρί, μιλώντας την Κυριακή στην εφημερίδα Sunday Times, «διέψευσε κατηγορηματικά» τις καταγγελίες.

 

 

«Η έρευνα αυτή θα επιτρέψει, ελπίζω, και σε άλλες να βρουν το θάρρος και να πάρουν τον λόγο. Είναι το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα και μια ανακούφιση για τα θύματα», είπε η δικηγόρος Αν Κλερ Λεζέν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να δείχνουν πως η Linda Evangelista γνώριζε την "δράση" του πρώην συζύγου της, με τον οποίο υπήρξε παντρεμένη από το 1987 έως το 1993. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ