Μια απίθανη συνταγή από τον Γιάννη Λουκάκο: Κριθαρότο με κοτόπουλο & μανιτάρια (βίντεο)

Ένα υπέροχο comfort food... 

ΥΛΙΚΑ

Για το κριθαρότο

50 γρ. ελαιόλαδο

450 γρ. κοτόπουλο μπούτι φιλέτο , κομμένο σε μέτριο καρέ

200 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

500 γρ. κριθαράκι

120 γρ. κρασί λευκό

1600 γρ. ζωμός κοτόπουλο, ζεστός

200 γρ. κεφαλοτύρι ΟΛΥΜΠΟΣ, τριμμένο

120 γρ. βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ, κομμένο

250 γρ. μανιτάρια φουρνιστά, κομμένα σε μέτριο καρέ

40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο

10 γρ. θυμάρι φρέσκο

αλάτι

πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το κριθαρότο

Αλατίζουμε το κοτόπουλο καλά απ’ όλες τις πλευρές.
 
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά από τη μία πλευρά, το γυρίζουμε και το σοτάρουμε για λίγο λιγότερο χρόνο από την άλλη πλευρά.  Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, για 3-4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κριθαράκι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι το κριθαράκι να αναδίδει ένα απαλό άρωμα καβουρδίσματος, για 3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί εντελώς προσθέτουμε τον ζωμό και φέρνουμε σε χαμηλό βρασμό. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε συχνά και μόλις απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό σε δόσεις ανακατεύοντας συχνά και αλατίζοντας που και που περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε την επόμενη δόση. 

Όταν πια έχουμε προσθέσει και την τελευταία δόση του ζωμού, το κριθαράκι είναι μαγειρεμένο al dente και το κριθαρότο έχει χυλώσει εμφανώς, χαμηλώνουμε πολύ την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα ψητά μανιτάρια, το βούτυρο, το κεφαλοτύρι, το φρέσκο θυμάρι και το φρέσκο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν το βούτυρο και το κεφαλοτύρι και το κριθαρότο να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα. Αν το κριθαρότο είναι πιο πηχτό από ότι θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό για να το αραιώσουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα με το γούστο μας.

Tip:

Χρησιμοποιήστε λάδι τρούφας για να δώσετε ένα ξεχωριστό άρωμα στο κριθαρότο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ