Δύο χορευτικές παραστάσεις, στις οποίες η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ συναντά τον γάλλο χορευτή Μπορίς Σαρμάτζ - Το αποτέλεσμα εκρηκτικό, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μία από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες του σύγχρονου χορού, η χορογράφος και χορεύτρια Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ, επισκέπτεται ξανά τη χώρα μας, για να παρουσιάσει με την ομάδα της, τους Rosas, δύο νέες παραγωγές, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Μία από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες του σύγχρονου χορού, η χορογράφος και χορεύτρια Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ, επισκέπτεται ξανά τη χώρα μας, για να παρουσιάσει με την ομάδα της, τους Rosas, δύο νέες παραγωγές, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.



Πρόκειται για δύο διαφορετικές παραστάσεις, το «Partita II», στο οποίο η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ συναντά τον γάλλο χορογράφο και χορευτή Μπορίς Σαρμάτζ σε ένα εκρηκτικό χορευτικό ντουέτο, που θα παρουσιαστεί από τις 12 έως και τις 14 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, και το «Vortex Temporum», όπου ένας χορευτής και ένας μουσικός συναντιούνται, καθώς οι φυσικοί ήχοι της καθημερινότητας μετατρέπονται αναπάντεχα σε μουσική, που θα παρουσιαστεί από τις 16 έως και τις 18 Δεκεμβρίου, επίσης στις 8.30 το βράδυ.

«Partita II»

Σε μια παράσταση, όπου η μουσική γίνεται ορατή και ο χορός ακούγεται, τρεις μοναδικοί ερμηνευτές, ο Μπαχ, η μουσική, ο χορός, το φως και το σκοτάδι είναι τα αστέρια που συνθέτουν τον αστερισμό της «Παρτίτα υπ’ αριθμόν 2». Η πρωτοπόρος της βελγικής σκηνής, Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ, συναντά τον Μπορίς Σαρμάτζ, αστέρα της νεώτερης γενιάς, που - από την έδρα του στη Ρεν - επεξεργάζεται τη σχέση κίνησης, λογοτεχνίας και χορογραφίας. Μαζί διερευνούν τη ζωντανή αρχιτεκτονική της «Παρτίτας Νο 2» του Μπαχ, που ερμηνεύει επί σκηνής η βιολονίστρια Αμαντίν Μπεγιέρ. Η σχεδόν γυμνή σκηνή αντανακλά τη λιτότητα των πρόσφατων έργων της Ντε Κέερσμακερ ως αναγκαιότητα, που προκύπτει από την εποχή μας, καθώς στα τρία μέρη της παράστασης, η μουσική στο σκοτάδι κινεί μαγικά την ακούραστη χορεύτρια, ο χορός ξεσπά σε τρεχαλητό και ακολουθεί τη σκέψη.

ANNE VAN AERSCHOT Όπως σημειώνει η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ: «Στην “Παρτίτα” του Μπαχ, όλα είναι χορός… Βρίσκω στη μουσική του Μπαχ στοιχεία που με γοήτευαν και στη μουσική του Στηβ Ράιχ μου αρέσει η επαναληπτική, μαθηματική και ευαίσθητη δομή της, που σταδιακά εσωτερικεύεται». Με τη σειρά του, ο Μπορίς Σαρμάτζ αναφέρει: «Η φόρμα της “Παρτίτα” στριφογυρίζει μέσα στα κεφάλια μας, σαν να έχουμε κι οι δυο δεμένα τα κεφάλια μας σε έναν μουσικό λαβύρινθο. Σαν τα σώματά μας να μοιράζονται ένα μόνο κεφάλι, που δεν ανήκει σε κανέναν από εμάς κι έχει το σχήμα ενός μουσικού λαβύρινθου. Συνεργάζομαι σε αυτό το έργο, αλλά δεν είμαι παρά ένας μαθητευόμενος, που ακολουθεί την Αν Τερέζα, που με τη σειρά της ακολουθεί τη μουσική του Μπαχ.  Κάτι θα πρέπει να ακολουθούσε κι εκείνος και να τον έθετε σε κίνηση. Και όλοι μας αρχίσαμε να κινούμαστε, μόλις το ακούσαμε».

Παράλληλη δράση: την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, μετά την παράσταση, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Μητρόπουλο.

«Vortex Temporum»

ANNE VAN AERSCHOT Σε μια περιδίνηση στους ατέρμονους διαδρόμους της σπείρας του χρόνου, η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ χορογραφεί τo «Vortex Temporum» του Gérard Grisey, ένα έργο για φλάουτο, κλαρινέτο, πιάνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο, στο οποίο γεννιέται μία μουσική φράση, που μεταμορφώνεται, όπως γράφει ο ίδιος, μέσα από τρία διαφορετικά πεδία χρόνου: τον συνηθισμένο χρόνο της ανθρώπινης αναπνοής και γλώσσας, τον διασταλμένο χρόνο των φαλαινών και τον συσταλμένο χρόνο των πουλιών και των εντόμων. 

ANNE VAN AERSCHOT Οι Rosas συναντούν το μουσικό σχήμα Ensemble Ictus σε μορφή ζευγαριών, διερευνώντας τις άπειρες δυνατότητες σύνδεσης της μουσικής με τα βήματα του χορού. Μέσα από ένα μεγάλο κινούμενο γλυπτό από ήχους, χειρονομίες μουσικών, κινήσεις χορευτών και δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα στον χώρο, η χορογράφος αποδίδει με τα αγαπημένα της μοτίβα - κύκλους, δίνες και σπείρες - τη σύνθετη φύση του χρόνου, τη σύσπαση και την εξάπλωση, τις περιστροφές και την αναδίπλωσή του, αλλά και την ανεπαίσθητη μετατροπή του από το βίωμα.

Παράλληλες δράσεις: την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, μετά την παράσταση, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές, με συντονίστρια την ιστορικό τέχνης Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ενώ την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο - παρουσίαση από τον Χρήστο Καρρά, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Μουσικής στη Στέγη, και τον μαέστρο του Ictus Ensemble, Matthew Coorey.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Κεντρική Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: 28, 18, 15 ευρώ, μειωμένο: 15, 12, 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Master Card και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, τηλεφωνικά: 210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: στην ιστοσελίδα της Στέγης. Άνετη και οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ