Μαρία Κορινθίου: Η ανάρτηση με τον όρκο του ηθοποιού του Ελία Καζάν - «Θα δυναμώσω την φωνή μου, θα ακουστώ» (φωτό)

 Για την λύτρωση και την «ένωση»

Μια ανάρτηση με ένα δυνατό μήνυμα έκανε η Μαρία Κορινθίου που ανέβασε στα social media τον «όρκο του ηθοποιού» του Ελία Καζάν.

«Όπως έπρεπε να ήμασταν χρόνια τώρα. Μια αγκαλιά, μια ψυχή που «δουλεύει» για το ίδιο ψυχικό αποτέλεσμα. Για την λύτρωση και την «ένωση» των ιδίων (των ηθοποιών) και του κόσμου» γράφει στο ποστ της η σύζυγος του Γιάννη Αϊβάζη.

Στην φωτογραφία βλέπουμε τον Καζάν και από κάτω γραμμένο τον όρκο που έχει ως εξής:

«Θα πάρω τη θέση που μου αξίζει στην σκηνή και θα είμαι ο εαυτός μου. Δεν είμαι ένα ορφανό του κόσμου, δεν έχω  κανένα λόγο να νιώθω υποτιμητικά. Θα ανταποκρίνομαι όπως νιώθω, έστω και παράξενα ή ιδιαίτερα, αλλά θα ανταποκρίνομαι. Θα έχω τον λαιμό μου ανοιχτό.

Θα έχω την καρδιά μου ανοιχτή. Θα είμαι ευάλωτος. Ίσως να έχω οτιδήποτε και τα πάντα απ’ ότι έχει ο κόσμος να μου δώσει, αλλά αυτό που χρειάζομαι περισσότερο και αυτό που θέλω περισσότερο, είναι να είμαι ο εαυτός μου. 

Θα παραδεχτώ την απόρριψη, τον πόνο, τον πανικό, θα παραδεχτώ ακόμη και τη μικροπρέπεια, θα παραδεχτώ την ντροπή, την οργή, θα παραδεχτώ οτιδήποτε και τα πάντα, όλα όσα μου συμβαίνουν. Τα καλύτερα και τα πιο ανθρώπινα μέρη μου είναι αυτά που κατοικούν μέσα μου, αλλά κρύβω από τον κόσμο. Θα δουλέψω γι’ αυτό. Θα δυναμώσω την φωνή μου. Θα ακουστώ».

Λίγα λόγια για τον Έλια Καζαν

Με καταγωγή από την Καισάρεια της Μικράς Ασίας, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Σεπτεμβρίου του 1909, ο ελληνικής καταγωγής Ελία Καζάν (1909-2033) μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και έγινε σκηνοθέτης, παραγωγός, συγγραφέας και ηθοποιός.

Το κανονικό του όνομα ήταν Ηλίας Καζαντζόγλου και ήταν ο σκηνοθέτης που ανέδειξε τον Μάρλον Μπράντο και τον Γουόρεν Μπίτι. 

Συνέβαλε στην καθιέρωση της προσέγγισης του ηθοποιού με βάση τη μέθοδο, που είχε αναπτύξει ο Κωνσταντίν Στανισλάβσκι.

Παράλληλα οδήγησε 21 ηθοποιούς στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Τιμήθηκε με δύο βραβεία Όσκαρ σκηνοθεσίας για τα έργα Συμφωνία Κυρίων και Το Λιμάνι της Αγωνίας, ενώ ήταν τρεις φορές υποψήφιος για τα έργα Λεωφορείο ο πόθος, Ανατολικά της Εδέμ και Αμέρικα, Αμέρικα, αντίστοιχα. Το 1999 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο του έργου του.

Ο Ηλίας Καζάν μαζί με τον Ρόμπερτ Λιούις και την Τσέριλ Κρόφορντ ίδρυσαν το περίφημο Actors studio, μια λέσχη επαγγελματιών ηθοποιών στην οποία καλλιτεχνικός διευθυντής και δάσκαλος υπήρξε ο Λι Στράζμπεργκ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ