Aν αποσυρθεί το AstraZeneca και στην Ελλάδα, τι γίνεται με τη δεύτερη δόση όσων έχουν ήδη κάνει την πρώτη;

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα συνεχίζεται η χορήγησή του

Μεγαλώνει η λίστα με τις χώρες που λένε «όχι» στο εμβόλιο της AstraZeneca μετά και τα περιστατικά θρόμβωσης.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα συνεχίζεται η χορήγησή του με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να λέει μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι αναμένουμε τις αποφάσεις του ΕΜΑ και των επισήμων οργανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σε περίπτωση όμως που ανασταλεί και στην χώρα μας το εμβόλιο της AstraZeneca τι θα θα γίνει με την δεύτερη δόση όσων έχουν ήδη κάνει την πρώτη;

Απάντηση έδωσε ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μέσα από τον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος φάνηκε καθησυχαστικός λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρεία, δεν θα υπάρχει θέμα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρία».

«Η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος (...) Αν υπήρχε θέμα, τότε η Αγγλία θα είχε τεράστιο πρόβλημα γιατί έχει κάνει 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς.  Πρέπει να γίνει μια μελέτη. Ισως υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να το δούμε σωστά και όχι βιαστικά. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι πολύ λίγα σε ποσοστό. Αν αποδειχθεί πως υπάρχει πρόβλημα και είναι συχνότερο, τότε υπάρχει πρόβλημα» πρόσθεσε ακόμα.

 

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι χώρες που έχουν αναστείλει προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είναι οι εξής: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Κύπρος, Λετονία, Βενεζουέλα και Ταϊλάνδη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ