Ροζέ ο έρωτας του καλοκαιριού! Η μόδα δυναμώνει με το «κρασί των γυναικών»… να τραβάει τους άντρες - τα καλύτερα rose - pale της αγοράς (φωτό)

Το ροζέ ήταν πάλι της μόδας στην δεκαετία του 70 αλλά σιγά-σιγά ατόνησε

Ροζέ ο έρωτας του καλοκαιριού, η μόδα των τελευταίων ετών που δυναμώνει και κάνει όλους τους οινοποιούς να δημιουργούν, θέλουν, δεν θέλουν και ενα ευκολόπιοτο κρασί.

Το ροζέ ήταν πάλι της μόδας στην δεκαετία του 70 αλλά σιγά-σιγά ατόνησε με εκείνους που αγαπούν τις καθαρές γεύσεις του κόκκινου και του λευκού να δηλώνουν απερίφραστα: «μα δεν είναι κρασί το ροζέ .....» τι λέτε καλέ; τόσες και τόσες γυναίκες αλλά και άντρες πάρα πολλοί πια ξετρελαίνονται με ένα πολύ καλά παγωμένο ροζέ που συνοδεύει άνετα μια όμορφη βραδιά πλάι στη θάλασσα....

Η τάση αυτή την φορά ξεκίνησε σε όλες τις οινοποιητικές περιοχές του κόσμου τα τελευταία χρόνια να υποκύπτουν στην γοητεία των ροζέ κρασιών ειδικά σε εκείνα με πολύ πολύ απαλό χρώμα, ανάλαφρα στη γεύση που πίνονται εύκολα τόσο σαν aperitif όσο και με ωραιότατα, ελαφριά καλοκαιρινά πιάτα από το μεσημέρι και για όλες τις ώρες. Παράγονται πάντα από ερυθρά σταφύλια ενώ η επιτυχία του σωστού χρώματος και των φινετσάτων αρωμάτων είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας και του fine tuning στην οινοποίηση.      

Η Προβηγκία στη Νότια Γαλλία είναι η κατεξοχήν περιοχή παραγωγής του συγκεκριμένου στυλ. Από εκεί μας έρχονται το ‘Whispering angel’ και το ελαφρώς πιο γεμάτο ‘Rock angel’. Δημιουργίες του κοσμογυρισμένου bon vivant Sacha Lichine, ιδιοκτήτη του chateau d’ Esclans που αποτελούν τα πιο επιτυχημένα brands παγκοσμίως στην κατηγορία τους!

Και φυσικά το ζεύγος Brad Pitt & Angelina Jolie Δημιούργησαν το best seller Chateau Miraval συμβάλλοντας στην εξάπλωση της « πανδημίας» στος απανταχού rose lovers.

Εμείς ας δούμε τις ετικέτες μερικών από τα ωραιότερα ροζέ της Ελλάδας!

Ίρινον 2019, Κτήμα Βατίστα

Τιμή: 8,15

ΠΓΕ ΛΑΚΩΝΊΑ

Μαυρούδι, Θράψα, Μανδηλαριά

Τριανταφυλλί χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες.Ξεκάθαρα αρώματα αγριολούλουδων και άγουρων κόκκινων φρούτων.Πλούσια γεύση με καλή οξύτητα που ισορροπεί του 13,5 αλκοολικούς βαθμούς χαρίζοντας δροσιά.

Η επίγευση επιμένει αρκετά και εμφανίζει νότες γλυκών μπαχαρικών

ΓΕΥΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ: πιάτα με κόκκινες σάλτσες και ειδικά ζυμαρικά ή πουλερικά, κριθαρώτο και πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

Θαλασσογραφία 2017, Wines Alexiou

Τιμή: 8€

Σερβίρεται σε θερμοκρασία 9 – 11˚C. Συνοδεύει αρμονικά, ψάρια, pasta, «ροζέ» πιάτα της Μεσογειακής και Ασιατικής Κουζίνας.

Πατιστής 2019, Κτήμα Πατιστή

Τιμή: € 10,50

είναι ένας συνδυασμός των ελληνικών ποικιλιών Λιμνιό και Ξινόμαυρο από το ψηλότερο κομμάτι του αμπελώνα Καμάρα. Το κρασί που προκύπτει εμφανίζει μια εκλεπτυσμένη ισορροπία μεταξύ των στιβαρών τανίνων του Ξινόμαυρου, του φρουτώδους χαρακτήρα του Λημνιού και της οξύτητας του ασβεστολιθικού εδάφους.

Χαρακτηρίζεται από βαθύ, ροζ χρώμα, βελούδινη επίγευση και συνδυάζει αρμονικά τις έντονες τανίνες με αρώματα άγριων, κόκκινων σμέουρων και τομάτας.

Peplo 2019, Κτήμα Σκούρα

Τιμή: € 16,70]

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Πελοπόννησος

1/3 Αγιωργίτικο, 1/3 Syrah, 1/3 Μαυροφίλερο

Κάθε ποικιλία συμμετέχει κατά 1/3 στο κρασί. Το Αγιωργίτικο σε βαρέλια ακακίας, το Syrah ωριμάζει στις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το Μαυροφίλερο σε πήλινους αμφορείς μαζί με την φλούδα του για 4 μήνες.

Πέπλο. Μια λεπτομέρεια έδωσε το όνομα της στο κρασί. Οι φλούδες του Μαυροφίλερου προκειμένου να εμβαπτίζονται στους αμφορείς και να ελέγχονται, βρίσκονται μέσα σε ύφασμα (τουλπάνι- πέπλο) με τη βοήθεια του οποίου πιέζουμε τη μάζα στο τέλος με το χέρι προκειμένου να πάρουμε το νεαρό κρασί.

Όλοι οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 600μ.

Κλέφτρα Κίσσα 2019, Κτήμα Κοκοτού

Τιμή: € 11,00

Φινετσάτο κρασί με απαλό αλλά λαμπερό ροζέ χρώμα, και αρώματα τροπικών φρούτων και άγριας φράουλας. Ευχάριστο και ισορροπημένο στο στόμα, με χαρακτηριστική φυτικότητα και μακρά, πικάντικη επίγευση.

Συνδυασμός με φαγητό: Ιδανικό για συνδυασμό με λαδερά φαγητά, ριζότο μανιταριών και σουφλέ λαχανικών. Πίνεται ευχάριστα και σαν απεριτίφ. Σερβίρεται στους 8-10οC.

Δίανθος 2019, Μπουτάρη

 

Τιμή: € 10,50

 

Προερχόμενο από την ποικιλία ξινόμαυρο, την ποικιλία που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την οινοποιία Μπουτάρη, το “Dianthos” έρχεται να αποδείξει ότι τα terroir της Νάουσας μπορούν να δώσουν εξαιρετικά ροζέ κρασιά που διαφοροποιούνται από άλλα, ως προς τη φρεσκάδα και την αρωματική τους πολυπλοκότητα. Ένα μοντέρνο, εκλεπτυσμένο και φινετσάτο κρασί που θα εκπλήξει ευχάριστα λόγω της πολυπλοκότητάς του, της έντασης και του νεύρου που χαρακτηρίζει ένα αυθεντικό ξινόμαυρο.

Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τη μυθολογία, σύμφωνα με την οποία ο Δίας ζήλευε τον κρίνο, το λουλούδι που είχε η γυναίκα του η Ήρα και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικό του λουλούδι, αντάξιο ή καλύτερο από το δικό της. Έτσι μια μέρα έριξε έναν κεραυνό και μέσα από την αστραπή και τον πυκνό καπνό φύτρωσε ο Δίανθος.

Ορειβάτης Ροζέ 2019, Κτήμα Ακριώτου

Τιμή: € 9,50

Μύτη φινετσάτη, μέτριας αρωματικής έντασης, με νότες από ζουμερή φράουλα, πετροκέρασο, περγαμόντο, γλυκό του κουταλιού καρπούζι, ροζ τριαντάφυλλο και λουκούμι. Μέτριου όγκου στόμα, με υψηλή αρωματική ένταση και μέτρια (+) οξύτητα που ισορροπεί τέλεια με την υποψία γλυκύτητας που έχει. Στο στόμα γεύσεις από marshmallow, τριαντάφυλλο, λουκούμι, γλυκό κυδώνι, ροδόνερο και μακρά λουλουδένια επίγευση. Aπόλαυσέ το μόνο του σαν απεριτίφ, συνδύασέ το με ζυμαρικά με ελαφριές κόκκινες σάλτσες ή πικάντικα πιάτα της ασιατικής κουζίνας. Σερβίρεται στους 8-10ο C.

Φιλέρι 2019, Οινοποιητική Μονεμβασίας

Τιμή: € 8,50

 Ροδί χρώμα, πλούσιο και φίνο άρωμα που κρύβει μέσα του τη μυρωδιά της ελληνικής άνοιξης, ανθικό και φρουτώδες, στρογγυλό  με  πλούσιο παιχνιδιάρικο σώμα, πολύ ευχάριστη  γεύση και υπέροχη μακρά επίγευση.

Merlot Rosé 2019, Domaine Costa Lazaridi

Τιμή: € 14,80

Ένα μονοποικιλιακό Merlot κρασί από το Domaine Costa Lazaridi,  επηρεασμένο από την σχολή της Προβηγκίας. Στην φιάλη διακρίνουμε ένα ανοιχτό σομόν χρώμα. Η μύτη είναι αρκετά ζωηρή και παραπέμπει κυρίως σε κόκκινα φρούτα όπως η φράουλα και το κεράσι, ενώ δεν λείπει μια νύξη λεμονιού. Στο στόμα είναι πολύ δροσερό, ελαφρύ με τραγανή οξύτητα. Ταιριάζει με πιάτα τόσο της ελληνικής όσο και της μεσογειακής κουζίνας.

Granatus 2019, Κτήμα Παπαγιαννάκου

Τιμή: € 11,00

ένα ξηρό αρωματικό ροζέ κρασί από το φρουτώδες Αγιωργίτικο να ταιριάζει αρμονικά με το δυναμικό Cabernet Sauvignion.

Στην όψη συναντάμε ένα ροδί χρώμα. Στη μύτη συναντάμε αρώματα από κόκκινα φρούτα όπως φράουλα και βατόμουρο καθώς και νότες καραμέλας και νυχτολούλουδου.

Στο στόμα είναι φρέσκο με δροσιστική οξύτητα και μια ευχάριστη φρουτώδη επίγευση.  Συνοδεύει ψάρια, λευκά κρέατα και σαλάτες.

ΜΕΘΕΑ ροζέ, Οινοποιεία Βρυνιώτη

Τιμή: €6

Το ροζέ, ένα μοναδικό χαρμάνι της λευκής ποικιλίας Μονεμβασιάς και της ερυθρής Μαυροκουντούρας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κρασιά σε διπλάσια τιμή. Νόστιμο, αρωματικό και με διάρκεια είναι σίγουρα ότι μπορεί να γίνει τόσο το καθημερινό κρασί μας.

Lexis Gris, Αμπελώνες Ζαχαριά

Τιμή €12

Λαμπερό σομόν με γκρι ανταύγειες οπτικά. Στην μύτη διακρίνονται έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, κίτρου, ροδοπετάλων και ροζ γκρέιπφρουτ. Στο στόμα γεμάτο, με τραγανή οξύτητα και μακρύ τελείωμα.

Απλά Ροζέ, Oenops Wines

Τιμή €12

Έχει απαλό σομόν χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Έχει διακριτικά αρώματα μαρμελάδας τομάτας, φράουλας, κερασιού, βερίκοκου, τριαντάφυλλου, ροδιού και γκρέιπφρουτ. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα και δροσιστική οξύτητα. Η φυτικότητα είναι πιο έντονη στο στόμα και εκφράζεται μέσα από νότες φύλλων τομάτας, λευκού τσαγιού και βοτάνων. Πετροκέρασο, φράουλα, σμέουρο, ζύμη και ροζ γκρέιπφρουτ συμπληρώνουν το σύνολο.

 

A-MUSE, Κτήμα Μουσών

€13

Ένα μοντέρνο και ακαταμάχητο ροζέ κρασί από μία μοναδική και ιδιαίτερη ποικιλιακή σύνθεση. Το αγαπημένο λευκό σταφύλι Sauvignon Blanc βάζει τον δροσερό και αρωματικό του χαρακτήρα και το σπάνιο ερυθρό Μούχταρο χαρίζει αρώματα κόκκινων φρούτων και την δομή σε μία ελαφριά, φρουτένια και ζωηρή έκφραση που ταιριάζει παντού και πάντα.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ