Και ο Λουί Ρεάρ έπλασε το μπικίνι... ! -Το αγαπημένο μαγιό έγινε 75 ετών - Η ιστορία του & οι πρώτες σταρ που το φόρεσαν...(φώτο)

Σκανδαλώδες και σέξυ: Η δημιουργία του μηχανικού Λουί Ρεάρ που αναστάτωσε τον κόσμο της μόδας. Μία απο τις πρώτες προσωπικότητες που το φόρεσε ήταν η Μέριλιν Μονρόε.

Τα πρώτα σέξι τριγωνάκια

Τέσσερα μικρά τριγωνάκια, ενωμένα με ένα λεπτό κορδόνι - πιο αποκαλυπτικό δεν γίνεται.

Στις 5 Ιουλίου 1946 εμφανίζεται στις κάμερες η χορεύτρια Μισελέν Μπερναρντινί σε μία παριζιάνικη πισίνα, παρουσιάζοντας το πρώτο μπικίνι, το οποίο σχεδίασε ο Γάλλος μηχανικός, Λουί Ρεάρ.

Ο ίδιος δεν υποψιαζόταν καν πως με αυτό το κομμάτι θα άλλαζε για πάντα την ιστορία της μόδας.

«Αν-ατομική βόμβα»

Βρισκόμαστε προς το το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λίγο πριν την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Με αφορμή τις αμερικανικές δοκιμές ατομικών βομβών στην Ατόλλη Μπικίνι στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ο Ρεάρ χαρακτηρίζει τα νέα μαγιώ ως «αν-ατομικές βόμβες» και τα βαπτίζει «μπικίνι».

Αυτοί οι Ρωμαίοι...


Ο Γάλλος μηχανικός δεν ήταν ο πρώτος που πρωτοτύπησε με το μπικίνι. Η ιδέα του αναγκαίου ντυσίματος που καλύπτει απλώς τα επίμαχα σημεία είχε επινοηθεί απο τους ρωμαίους αθλητές ήδη απο τον 4ο αιώνα, όπως μαρτυρούν μωσαϊκά στη Σικελία.

Pin-up Girls: Το μπικίνι ως σύμβολο

Πριν ξεκινήσει την καριέρα της στο Χόλυγουντ, η Μέριλιν Μονρόε δούλευε ως Pin-Up Girl.

Για αυτήν, όπως και για πολλές ακόμη κοπέλες, η ελευθερία που προσέφερε το μπικίνι ήταν ένα δώρο, που επέτρεπε στην κάμερα να απαθανατίσει το απαράμιλλο στυλ τους.

«Aqua Maids»


Την περίοδο των 50's οι πολύχρωμες ταινίες του Χόλυγουντ με τις κολυμβήτριες είχαν τεράστια επιτυχία. Οι «Aqua Maids» παρουσίαζαν τότε μπαλέτο και σύγχρονο χορό πάνω σε πέδιλα θαλάσσιου σκι, διαφημίζοντας ένα είδος αδιάβροχου και ανθεκτικού αθλητικού μπικίνι.

Οι γοργόνες του Τζέημς Μποντ

Η εικόνα της αναδυόμενης απο τη θάλασσα, Ούρσουλα Άντρες, μέσα σε ένα καυτό μπικίνι καταφέρνει να αφήσει τους θεατές, ακόμη και τους πιο συντηρητικούς της εποχής με το στόμα ανοιχτό. Το ίδιο και τον Σων Κόννερι (Τζέημς Μποντ). 40 χρόνια αργότερα, η Χάλυ Μπέρι καταφέρνει με τον ίδιο τρόπο να κάνει τους θεατές να παραληρούν.

Καλοκαίρι 1963


Μετά τα «Μποντ-μπικίνι» ακολουθούν κι άλλα, πιο ανατρεπτικά σχέδια για μαγιώ. Στο λιμάνι του Αμβούργου παρουσιάζονται τα νέα κομμάτια για την καλοκαιρινή σεζόν του 1963:

Το μοντέλο Κάπρι (αριστερά) θυμίζει την Άντρες, ενώ δεξιά το μοντέλο Σίσσυ παρουσιάζει ένα σεμνότερο μαγιώ με σπορτίφ πινελιές και ψηλόμεσο κάτω μέρος.

Τα οικονομικά μαγιώ των 70's


Φυσικά και οι μοντέρνες κυρίες της ανατολικής Γερμανίας είχαν το δικαίωμα να φορέσουν αποκαλυπτικά μαγιώ.

Σύμφωνα με την DW το 1971 η μπουτίκ «Όλα για τη γυναίκα» παρουσίασε τα πλεκτά μαγιώ- που απο τότε ταυτίζονται με το κίνημα των χίπις.

Ένα οικονομικό προϊόν, αφού για τη δημιουργία του δεν ξοδευόταν ούτε χρόνος, ούτε βαμβάκι. Σήμερα χρησιμοποιούνται συνθετικά υλικά, πιο ανθεκτικά στο χρόνο.

Αθλητικό μπικίνι

Το 1996 το beach volley γίνεται ολυμπιακό άθλημα και αναδύεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα απο τα πιο αγαπητά σπορ. Μέχρι το 2012 ο κανονισμός προέβλεπει το μπικίνι ως κατάλληλη ενδυμασία.

Στη συνέχεια, όμως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϋ επέτρεψε αλλαγές σε αυτόν τον νόμο, που ήταν αν μη τι άλλο σεξιστικός. Πλέον κάθε αθλήτρια μπορούσε να επιλέξει την αθλητική ενδυμασία της χωρίς περιορισμούς.

Ο Λουί Ρεάρ έπλασε το μπικίνι... και η Μπριζίτ Μπαρντό το αποθέωσε

Το μπικίνι, με την έννοια του ενδύματος που χωρίζεται σε δύο μέρη, είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ανάλογα ενδύματα συναντάμε σε απεικονίσεις αθλητριών σε αρχαιοελληνικές υδρίες και τοιχογραφίες.

Το πρώτο σύγχρονο μπικίνι, σχεδιασμένο από τον Γάλλο μηχανικό Λουί Ρεάρ, παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου του 1946, σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι.

Πήρε το όνομά του από την Ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ, όπου έγιναν οι πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας, με τις εκρήξεις των οποίων παρομοιάστηκε η έκρηξη ενθουσιασμού που προκλήθηκε στον ανδρικό πληθυσμό από τη δημιουργία του νέου μαγιό.

Στην ουσία, ο Ρεάρ τελειοποίησε τη δημιουργία ενός άλλου σχεδιαστή, του Ζακ Εν, ο οποίος είχε παρουσιάσει το δικό του μπικίνι δύο μήνες νωρίτερα.

Το είχε ονομάσει Άτομο, υποδηλώνοντας το μικροσκοπικό του μέγεθος.

Διαβάστε επίσης: Vintage Story: Όταν το 1913 γεννήθηκε το μπικίνι έγινε μέγα σκάνδαλο - Τα best όλων των εποχών

Ο Ρεάρ το έκανε ακόμη μικρότερο, αλλά το πρόβλημά του ήταν ότι δεν έβρισκε κανένα μοντέλο που να τολμά να το φορέσει στην επίδειξη.

Τη λύση έδωσε τελικά η Μισελίν Μπερναρντινί, μία αισθησιακή χορεύτρια που εργαζόταν στο Καζίνο του Παρισιού, αναφέρει το Σαν Σήμερα.

Χρειάστηκαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι το μπικίνι να γίνει αποδεκτό στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, το 1951 η χρήση του απαγορεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Υφηλίου. Ωστόσο, το μπικίνι της Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία του 1957 Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά των μαγιό, που "απογειώθηκε" το 1960, μετά την ποπ επιτυχία του Μπράιαν Χίλαντ Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini.

Σταδιακά το μέγεθός του συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980, οπότε έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα string, αποτελούμενα από λεπτές λωρίδες υφάσματος ή δέρματος.

Για την περίπτωση που χρησιμοποιείται μόνο το κάτω μέρος, αφήνοντας το στήθος εκτεθειμένο, συχνά χρησιμοποιείται ο όρος μονοκίνι, εμπνευστής του οποίου είναι ο αυστριακός σχεδιαστής μόδας Ρούντι Γκερνράιχ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ