Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Άκης Πετρετζίκης: Μας φτιάχνει λαχταριστά Ορεκιέτε με πέστο και λουκάνικο - Απίθανη γεύση

Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ζυμαρικά μας με οποιαδήποτε σάλτσα θέλουμε. Το πέστο, ωστόσο, θεωρείται η ιδανική σάλτσα για τα συγκεκριμένα ζυμαρικά.

Συστατικά

Για τη σπιτική ζύμη ζυμαρικών

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα, για το πασπάλισμα
  • 3 αβγά, μέτρια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. λουκάνικα, χοιρινά (μόνο το κρέας τους)
  • 2 πρέζες μπούκοβο
  • 150 γρ. κρασί λευκό
  • 250 γρ. πέστο αλά Τζενοβέζε
  • 500 γρ. σπανάκι baby

Για το σερβίρισμα

  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1-2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1⁄2 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σπιτική ζύμη ζυμαρικών

  • Βάζουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο του. Μέσα σε αυτό ρίχνουμε τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα, το ελαιόλαδο και το αλάτι. 
  • Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, φέρνοντας σιγά σιγά το αλεύρι προς τα μέσα. Όταν θα αρχίσει να διαμορφώνεται μια ζύμη και δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε με το πιρούνι, ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. 
  • Στην αρχή, η ζύμη θα κολλάει αρκετά στα δάχτυλά μας, αλλά με συνεχόμενο ζύμωμα, για τουλάχιστον 10 λεπτά, θα τη δούμε να γίνεται σφιχτή και να αποκτά ακριβώς τη σύσταση που πρέπει να έχει. Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη και στο μίξερ. 
  • Όταν είναι έτοιμη (έχει αποκτήσει μια βελούδινη υφή και δεν κολλάει πια στα χέρια), την τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μη στεγνώσει και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά. 

Για τα ορεκιέτε

  • Πλάθουμε τη ζύμη σε έναν πάγκο εργασίας, δημιουργώντας κορδόνια πάχους 0,5 εκ. και τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 0,5 εκ. 
  • Πιέζουμε με τον αντίχειρά μας κάνοντας ένα βαθούλωμα στο ζυμαρικό και συνεχίζουμε με το επόμενο. Το σχήμα που θέλουμε να έχουν μοιάζει με μικρά δισκάκια ή με μινιατούρες από βαθιά πιάτα. 
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει. 
  • Ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, για περίπου 2-3 λεπτά. 
  • Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε περίπου 50-70 γρ. από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. 
  • Διατηρούμε ζεστά τα ζυμαρικά και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τη σάλτσα. 

Για τη σάλτσα

  • Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από τα λουκάνικα για 2 λεπτά μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα. 
  • Προσθέτουμε το μπούκοβο και σβήνουμε με το κρασί. 
  • Προσθέτουμε το πέστο, το νερό από τα ζυμαρικά και το baby σπανάκι. 
  • Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και όταν θα έχει μειωθεί η ποσότητα της σάλτσας σχεδόν στο μισό, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. 
  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά, πασπαλίζοντάς τα με τριμμένη παρμεζάνα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ