Κορωνοϊός: Η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας & βαριάς covid-19

Τι έδειξε η μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη στον κόσμο 

Η μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας ενισχυτικής τρίτης δόσης εμβολίου Pfizer/BioNTech δείχνει τη μεγάλη διαφορά αποτελεσματικότητας σε σχέση με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη δόση μειώνει σημαντικά, κατά 92% έως 93%, τον κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής Covid-19, σε σχέση με τις δύο δόσεις στους ανθρώπους στους οποίους έχει περάσει τουλάχιστον πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Οι ερευνητές του ισραηλινού Ινστιτούτου Ερευνών Clalit και του αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσαν στοιχεία για 728.321 ανθρώπους άνω των 12 ετών με μέση ηλικία 52 ετών, οι οποίοι έκαναν τρίτη αναμνηστική δόση μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και για ισάριθμους ανθρώπους με παρόμοια δημογραφικά και ιατρικά χαρακτηριστικά, που είχαν κάνει δύο δόσεις τουλάχιστον πριν πέντε μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους είχαν κάνει μόνο δύο δόσεις, εκείνοι που έκαναν και τρίτη, επτά μέρες ή περισσότερες μετά είχαν 93% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19, 92% μικρότερο κίνδυνο βαριάς Covid-19 και 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ήταν παρόμοια ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και συννοσηροτήτων.

Ο καθηγητής Ραν Μπάλιτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Clalit, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πειστικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι άκρως αποτελεσματική κατά της σοβαρής Covid-19 σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και υποομάδες του πληθυσμού, μία εβδομάδα μετά την τρίτη δόση».

Ο καθηγητής Μπεν Ρέις της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέφερε ότι «αυτή η προσεκτική επιδημιολογική μελέτη παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου, κάτι που ελπίζουμε θα βοηθήσει όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ