Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας εντυπωσιάζει: Μοσχάρι με πλιγούρι και τραχανά - Τσούκα Ρόδου

Εύκολη Ροδίτικη συνταγή για μοσχάρι με τραχανά και πλιγούρι στη γάστρα. 

Υλικά Συνταγής

  • 1½ κιλό μοσχάρι ή κατσίκι (κομμένο σε μερίδες)
  • 2 φλ. τραχανά ξυνό
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ δυόσμο αποξηραμένο
  • 1½ φλ. χυμό ντομάτα (ή τριμμένη ντομάτα)
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.σ κοφτή αλάτι
  • πιπέρι κατά βούληση
  • 2 φλ. νερό

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπhttps://www.argiro.gr/recipe/tsouka-rodou/αρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

Εκτέλεση

Η τσούκα Ρόδου,

είναι μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή για μοσχάρι με πλιγούρι και τραχανά στη γάστρα. Παραδοσιακά γίνεται με κατσικάκι, αλλά και με μοσχαράκι γίνεται ένα πεντανόστιμο, διαφορετικό γιουβέτσι.

  • Σε ένα πήλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
  • Αφού όλα τα υλικά μπουν στο πήλινο τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Τέλος, περιχύνουμε με το νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τα υλικά.
  • Ανακατεύουμε ξανά για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά είναι σκεπασμένα με το νερό.
  • Σφραγίζουμε την πήλινη γάστρα (Τσούκα) με καπάκι.
  • Ψήνουμε τη Ροδίτικη τσούκα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς °C στην κάτω σχάρα, για 2 ώρες. Μετά, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30′ ακόμα,  μέχρι η επιφάνεια να γίνει τραγανή και ρόδινη σαν την κόρα του ψωμιού.

Η συνταγή αυτή, η τσούκα από την Ρόδο, είναι πραγματικά από τα πιο ωραία και ιδιαίτερα παραδοσιακά φαγητά που δοκίμασα κατά την παραμονή μου το νησί. Η γεύση της είναι μοναδική και η τραγανή κόρα που σχηματίζουν τα υλικά στην επιφάνεια του είναι μοναδική.

Η παραδοσιακή συνταγή «Τσούκα» από τον Μεσαναγρό της Ρόδου, παίρνει το όνομα της από το παραδοσιακό πήλινο σκεύος όπου ψήνεται.

Την παραδοσιακή συνταγή έφτιαχναν και συνεχίζουν να φτιάχνουν στην νότια πλευρά της Ρόδου, τις μεγάλες μέρες. Δηλαδή σε γιορτές, σε γάμους αλλά και όταν έχουν καλεσμένους.

Παραδοσιακά ψήνεται σε ξυλόφουρνο για πολλές ώρες, σε χαμηλή θερμοκρασία. Πολλές φορές μαγειρευόταν και Σάββατο, που οι νοικοκυρές άναβαν το φούρνο ,για να ψήσουν τα ψωμιά.
Η τσούκα φτιάχνεται με ντόπιο ξυνό τραχανά και παραμένει στο φούρνο όλη τη νύχτα, ο φούρνος σφραγίζει και το πρωί είναι έτοιμη η Τσούκα.
Με το πολύωρο σιγανό ψήσιμο στην επιφάνεια σχηματίζεται μια τραγανή πεντανόστιμη κρούστα.Την σπάμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

τσουκα ροδου μοσχαρι με πλιγουρι και τραχανά στη γαστρα στο πηλινο παραδοσιακη συνταγη ροδος αργυρω οι μαμαδες του αιγαιου

Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κ. Καθολική Καραγιάννη από τη Μεσαναγρό της Ρόδου και την ευχαριστούμε πολύ.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ