Άκης Πετρετζίκης: Φανταστική τούρτα εκλέρ - Για να την φτιάξετε σε γιορτές και γενέθλια

Πρέπει να την φτιάξετε... 

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 110 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 5 αβγά, μεσαία

Για την κρέμα

  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 λίτρο γάλα
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. κακάο
  • 100 γρ. βούτυρο, παγωμένο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. αμύγδαλα φιλέ

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Βάζουμε το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη, αλάτι και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει το βούτυρο.
  • Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια για 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με μια κουτάλα μέχρι να χάσει το μείγμα όλη την υγρασία του και να δέσει.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά για να κρυώσει.
  • Βάζουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα αβγό για να βάλουμε το επόμενο. Το μείγμα πρέπει να πάρει την υφή μιας παχύρευστης ζύμης.
  • Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο φόρμες 20 εκ. βουτυρωμένες και αλευρωμένες με λαδόκολλα στη βάση τους και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για την κρέμα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ, 100 γρ. από το γάλα και ανακατεύουμε.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 900 γρ. από το γάλα, τη ζάχαρη, το κακάο και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση χωρίς να ανακατέψουμε.
  • Μόλις πάρει μια βράση βάζουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει το κακάο, η ζάχαρη και να σφίξει η κρέμα. Δεν θέλουμε να έχει γεύση από το κορν φλάουρ. Σε περίπτωση που το νιώθουμε στη γεύση τότε μαγειρεύουμε περισσότερη ώρα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο, τη βανίλια, αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Σε μια φόρμα 20 εκ. στρώνουμε μεμβράνη και τοποθετούμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη.
  • Απλώνουμε όλη την κρύα γέμιση και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
  • Σε μπεν μαρί βάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσει.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και απλώνουμε πάνω από την τούρτα.
  • Απλώνουμε το αμύγδαλο φιλέ και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ