Αποκλειστικό: Όταν το Eirinika επισκέφτηκε στο Παρίσι την φαντασμαγορική έκθεση - φόρο τιμής στον Thierry Mugler (φωτό & βίντεο)

Αναμνήσεις από επιδείξεις μόδας που άφησαν εποχή

Το Eirinika βρέθηκε πριν από λίγο καιρό στην έκθεση που γίνεται στο Παρίσι και η οποία είναι αφιερωμένη στον εμβληματικό Γάλλο μόδιστρο Thierry Mugler, παρουσιάζοντάς σας αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο.

Με αφρομή τον θάνατο του θρυλικού σχεδιαστή μόδας, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (23/1/22) αναδημοσιεύουμε το άρθρο και σας καλούμε να «ταξιδέψετε» μαζί μας για λίγο στην πόλη του φωτός και στον φαντασμαγορικό κόσμο του Mugler. Η έκθεση άνοιξε τις πόρτες της τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να κρατήσει μέχρι και τον Απρίλιο του 2022:

Τον περασμένο μήνα πριν ξεσπάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας πρόλαβα και πήγα στο αγαπημένο μου Παρίσι. Σε μιά από τις εκθέσεις που έσπευσα να επισκεφθώ ήταν στο Musée des Arts Decoratifs.

Πρόκειται για ένα μουσείο όπου σχεδόν πάντα έχει κάτι ενδιαφέρον , εντυπωσιακό που αξίζει να δείτε. Αυτή τη φορά με την αναδρομική αφιερωμένη στον Γάλλο σχεδιαστή και αρωματοποιό δημιουργό του περίφημου «Angel» Thierry Mugler. Ομολογώ πως αισθάνθηκα ξανά γιατί θέλω να επιστρέφω και να επιστρέφω και να επιστρέφω στην πόλη του φωτός.

Φαντασμαγορικά θεατρικά κοστούμια αναμνήσεις από επιδείξεις μόδας που άφησαν εποχή, γυναίκες που τον λάτρεψαν διασημότητες που φόρεσαν τις εμβληματικές τουαλέτες του ή απλά κορίτσια που τα έκανε σέξι.

Στην έκθεση «Thierry Mugler: Couturissime» στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών της γαλλικής πρωτεύουσας (Musée des Arts Décoratifs) παρουσιάζονται 150 εμβληματικές δημιουργίες από το αρχείο του σχεδιαστή και καλλιτέχνη που έφερε επανάσταση στον κόσμο της μόδας, της υψηλής ραπτικής και των αρωμάτων.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Ενδύματα ready to wear, σιλουέτες haute couture, θεατρικά κοστούμια, φωτογραφίες, ταινίες και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό που χρονολογούνται από το 1973 έως το 2014 θα προβάλουν το συναρπαστικό σύμπαν του δημιουργού και τις πολλαπλές συνεργασίες του στους τομείς της ψυχαγωγίας, της μουσικής και του κινηματογράφου.

Η έκθεση που επιμελήθηκε ο Τιερί Μαξίμ Λοριό θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν ή να ξανανακαλύψουν το μεγαλείο του χορευτή, θεατράνθρωπου, φωτογράφου και σχεδιαστή που έχει επηρεάσει γενιές καλλιτεχνών μέχρι σήμερα.

Σε χώρο δύο επίπεδων παρουσιάζονται διαφορετικές θεματικές, ο εκκεντρικός φανταστικός κόσμος πανίδας από την επιφάνεια του ωκεανού μέχρι τα βάθη της θάλασσας, αλλά και οι φουτουριστικές σιλουέτες από τη θρυλική συλλογή Έντομα και Χίμαιρες του 1997/1998.

Στη θεματική ενότητα Επιστημονική Φαντασία, προβάλλονται σχέδια εμπνευσμένα από υπερηρωίδες του animation κόσμου και των αυτοκινήτων του μέλλοντος.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης δημιουργίες από τη συλλογή Maschinenmensch (Άνθρωποι Ρομπότ) που παρουσιάστηκε το 1995 για την 20η επέτειο από την ίδρυση του οίκου Mugler. Σε άλλο χώρο παρουσιάζονται τα επιτεύγματα του Τιερί Μιγκλέρ στην τέχνη της φωτογραφίας.

Το 1976, ο σχεδιαστής άρχισε να φωτογραφίζει ο ίδιος τις διαφημιστικές καμπάνιες του αξιοποιώντας τη λάμψη και την ομορφιά των μουσών του, Τζέρι Χόλ και Ιμάν σε εξωτικές τοποθεσίες όπως η Γροιλανδία, η έρημος Σαχάρα, και στον τελευταίο όροφο της Όπερας του Παρισιού.

Η μουσική έχει κεντρική θέση στην έκθεση, με το μουσικό βίντεο του τραγουδιού «Too Funky» του Τζορτζ Μάικλ, το οποίο σκηνοθέτησε ο Μιγκλέρ το 1991.  Τα σύνολα για το βίντεο φορέθηκαν τη δεκαετία του 1990 από τα κορυφαία μοντέλα της εποχής, Έβα Χερτζίγκοβα, Λίντα Εβάντζελιστα, Εστέλ Λεφεμπούρ και την πρώτη Catwoman, Τζούλι Νιούμαρ.

Ποιος είναι ο Thierry Mugler

Γεννήθηκε στο Στρασβούργο το 1948. Τελειώνοντας τις σπουδές του μετακόμισε στο Παρίσι δούλεψε ως βοηθός σχεδιαστή για διάφορους οίκους μόδας στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Μιλάνο. 

JOEL SAGET via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 1973 παρουσίασε την πρώτη του συλλογή με το brand Café de Paris.Το 1990 ξεκίνησε μια εταιρεία αρωμάτων και το 1992 ήρθε η τεράστια επιτυχία με το άρωμα Angel. Την ίδια χρονιά παρουσίασε την πρώτη του haute couture συλλογή.

Δύο περίπου μήνες μετά, η Dua Lipa , βρέθηκε στην σκηνή των MTV EMAs 2019 στη Σεβίλλη της Ισπανίας την Κυριακή το βράδυ για να εκτελέσει το πρώτο single από το νέο της άλμπουμ “Don’t Start Now“. 

Για την περίσταση, φορούσε ένα μαύρο κορμάκι Mugler, αποτελούμενο από ένα σουτιέν με επένδυση με μακρύ μανίκι, με εγκοπές ´στο στήθος στους κοιλιακούς και πίσω.  Η τραγουδίστρια ολοκλήρωσε την εμφάνισή της με το καλσόν, που φόρεσε και η Bella στην πασαρέλα της άνοιξης 2020.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ