Αποκλειστικό: Μόνη με τον Πικάσο στο Παρίσι - σαν να τον άκουσα, να τον είδα - εντυπωσιακή οπτικοακουστική έκθεση για τον μέγιστο Ισπανό (φωτό & βίντεο)

Σπάνια απίθανα συγκλονιστικά ντοκουμέντα ξετυλίγονται μπροστά μου

Και ο περίπατος που πρόλαβα να κάνω στα μουσεία της πόλης του φωτός τον Νοέμβριο συνεχίζεται και σήμερα θα δείτε δικές μου φωτογραφίες και βίντεο από ένα άλλο μουσείο που λατρεύω όταν επισκέπτομαι το Παρίσι, το μουσείο Πικάσο 5 Rue de Thorigny, 75003.

Το Musée Picasso αυτή την εποχή συνδυάζει δύο κορυφαίους καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα τον μέγιστο γλύπτη Auguste Rodin και τον οικοδεσπότη Pablo Picasso .

Πως επηρεάζει ο ένας τον άλλον πως ενέπνευσε το νεαρό Ισπανό συγκλονιστικό εικαστικό του 20ού αιώνα ο μεγαλύτερος ανδριαντοποιός του 19ου αιώνα Ογκίστ Ροντέν.

Και αφού απόλαυσα την συνύπαρξη των δύο ιερών τεράτων της τέχνης στη συνέχεια Ανέβηκα στους πάνω ορόφους του όμορφου μουσείου και μέσα από την οπτικό ακουστική έκθεση αφιέρωμα στον Pablo Picasso νόμιζα πως άκουγα ζούσα μέσα στο σπίτι έβλεπα και γενικά αισθανόμουν με όλες μου τις αισθήσεις κοντά στο μεγαλείο του ιδιοφυούς καλλιτέχνη.

Σπάνια απίθανα συγκλονιστικά ντοκουμέντα ηχητικά & βίντεο φωτογραφίες ,αναπαραστάσεις από το εργαστήριο, το ατελιέ ,την εξοχική κατοικία ακόμη για τις προσωπικές οικογενειακές στιγμές του άτακτου καλλιτέχνη είδα να ξετυλίγονται μπροστά μου μέσα από ένα υλικό που συνέλεξε το παρισινό μουσείο με περισσή φροντίδα .

Λίγα λόγια για το μουσείο Πικάσο στο Παρίσι

Το μουσείο Πικάσο αποτελεί μια γραφική γκαλερί τέχνης που τοποθετείται στην οδό Thorigny και το κτίριο που στεγάζει την περίφημη συλλογή που διαθέτει, χτίστηκε μεταξύ του 1656 και 1659 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Πιέρ Ομπέρτ με τη συνεισφορά του επίσης αρχιτέκτονα Ζαν Μπουλιέ. 

Θεωρείται το κτίριο καθεαυτού, ένα από τα σπουδαιότερα υποδείγματα της γαλλικής αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνει πάνω από 3.000 διαφορετικά έργα του Πικάσο, συμπεριλαμβανομένου και έργων κεραμικής και πληθώρα σχεδίων. 

Το πιο σημαντικό όμως κομμάτι της συλλογής και “κόσμημα” του Μουσείου του Πικάσο, θεωρείται ένας μεγάλος αριθμός έργων που ο Πικάσο έφερε στο φως κατά το 70ο έτος της ηλικίας του.

Σε προγενέστερες εποχές, προτού καθιερωθεί επισήμως ως μουσείο, η ιδιότητα και ταυτότητα του κτιρίου του άλλαξε αρκετές φορές, όντας πρώτα Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βενετίας το 1671. 

Το 1815 μετατράπηκε σε σχολείο όπου φοίτησε ο πασίγνωστος και παγκοσμίου φήμης συγγραφέας του “Μαγικού Δέρματος” Μπαλζάκ, και έπειτα στέγασε το Ecole des Métiers d’Art. 

Το 1968, ανακηρύχθηκε ιστορικό μνημείο και αναπαλαιώθηκε από τους Μπερνάρντ Βιντρί και Μπερνάρντ Φονκερνιέ μεταξύ των 1974-1980.

Το 1968, ψηφίστηκε ένας νόμος ο οποίος επέτρεπε στους νόμιμους κληρονόμους να πληρώνουν φόρους κληρονομιάς με έργα τέχνης αντί για χρηματικά ποσά, με την προϋπόθεση ότι τα έργα θεωρούνται πολιτιστική συνεισφορά στη χώρα. 

Ο Ντομινίκ Μπόζο, έφορος του εθνικού μουσείου, συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό έργων τέχνης του Πικάσο, τα οποία περιλαμβάνουν όλες του τις τεχνικές και καλύπτουν όλες τις περιόδους καλλιτεχνικής του έκφανσης καθώς και μια σπάνια συλλογή γλυπτών. 

Το 1986, πριν το θάνατο της, η κόρη του Πικάσο, Ζακελίν Πικάσο, προσέφερε ένα μεγάλο αριθμό έργων του πατέρα της με τη μορφή δωρεάς στο κράτος.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από την έκθεση στο κεντρικό slideshow

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ