Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας ταξιδεύει Ρωσία: Ακολουθούμε τα βήματά της και φτιάχνουμε παντζαρόσουπα, ή αλλιώς borscht

Αν μέχρι τώρα μόνο έχετε ακούσει για την Ρώσικη σούπα borscht ήρθε η ώρα να τη φτιάξετε! Παραδοσιακή πατζαρόσουπα που φτιάχνεται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με πολλές παραλλαγές.

Υλικά Συνταγής

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 1 μικρό λάχανο άσπρο ή κόκκινο
  • 2 καρότα
  • 3 παντζάρια
  • 3 πατάτες
  • 8 φλ. νερό ή ζωμό κότας ή βοδινού
  • 4 κ.σ. λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
  • 4 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι με μέλι
  • 4 φέτες πανσέτα χωρίς κόκαλο
  • κρέμα βαλσαμικό
  • αλατοπίπερο
  • Για το σερβίρισμα

  • γιαούρτι

  • ζεστό τραγανό ψωμί

Εκτέλεση

Αν μέχρι τώρα μόνο έχετε ακούσει για την Ρωσική σούπα borscht, τότε, 

ήρθε η ώρα να τη φτιάξετε. Η παντζαρόσουπα borscht συναντάται σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.  Πολωνία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ρωσία, κάθε μία απο αυτές τις χώρες έχει τη δική της συνταγή για τη θρεπτική σούπα με παντζάρια.

Ακόμη και στη ποντιακή κουζίνα συναντάμε μία παρόμοια σούπα με παντζάρια και ζυμαρικά. Είναι νόστιμη και μοναδική για τον χειμώνα.

Για τη σούπα

  • Για τη ρώσικη σούπα borscht, κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και το λάχανο.
  • Κόβουμε σε λεπτά μπαστούνια τα καρότα, τα παντζάρια και τις πατάτες.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και το λάχανο.
  • Αφού μαραθούν για λίγα λεπτά προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό κότας ή νερό και βράζουμε για 30′.
  • Προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ξύδι.
  • Σερβίρουμε την κατακόκκινη σούπα σε βαθιά μπολ.
  • Γαρνίρουμε με γιαούρτι, λίγο άνηθο και περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο.
  • Οι παραλλαγές της είναι πολλές. Τη συναντούμε μαγειρεμένη  μόνο με λαχανικά στη χορτοφαγική της εκδοχή, ή μαγειρεμένη με χοιρινό και μοσχάρι.
  • Ακόμη και στα λαχανικά μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά που αγαπάτε. Είναι θρεπτική, έχει ελάχιστες θερμίδες και γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά.
  • Δεν είναι τυχαίο, που απο τις ανατολικές χώρες και συγκεκριμένα από τη Ρωσία, η σούπα αυτή πέρασε στη Γαλλία και ήταν χαρακτηριστική στα επίσημα γαλλικά γεύματα του περασμένου αιώνα.

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Για την πανσέτα

  • Ζεσταίνουμε αντικολλητικό σκεύος ή γκριλιέρα και ψήνουμε την πανσέτα για 2-4′ (ανάλογα το πάχος) περίπου από κάθε πλευρά.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε κρέμα βαλσαμικού και αφήνουμε να καραμελώσει.
  • Είτε την σερβίρουμε χωριστά είτε ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ και τα προσθέτουμε στην σούπα.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ