Καμίλα Βαλίεβα: Η 15χρονη πατινέζ που έκανε την τετραπλή περιστροφή βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ (φωτό - βίντεο)

Η 15χρονη Ρωσίδα, Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ με τις αρμόδιες αρχές να της ζητούν να δώσει εξηγήσεις για την ουσία που ανιχνεύτηκε στο αίμα της.

Η ρωσική εφημερίδα RBC αποκάλυψε χθες (9/2) ότι η σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης), στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η εφημερίδα, ωστόσο, δεν γνωστοποίησε τις πηγές της.

 

 

 

 

Η είδηση για την αθλήτρια, η οποία έγινε στο Πεκίνο η πρώτη γυναίκα του καλλιτεχνικού πατινάζ που πέτυχε τετραπλή περιστροφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, διέρρευσε αργά το βράδυ, ενώ η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει ότι η 15χρονη, μέλος του «χρυσού» συνόλου στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, βρέθηκε θετική στο τεστ.

 

 

Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.

Τι είναι η ουσία τριμεταζιδίνη στην οποία βρέθηκε θετική η 15χρονη Βαλίεβα

Είναι φάρμακο για τη στηθάγχη που πωλείται με πολλές επωνυμίες, ενώ περιγράφεται ως ο πρώτος κυτταροπροστατευτικός αντι-ισχαιμικός παράγοντας που αναπτύχθηκε και διατέθηκε στην αγορά από τη Laboratoires Servier (Γαλλία).

Πρόκειται για έναν αντι-ισχαιμικό (αντι-αγγειακό) μεταβολικό παράγοντα της κατηγορίας αναστολέα της οξείδωσης λιπαρών οξέων, που σημαίνει ότι βελτιώνει τη χρήση γλυκόζης του μυοκαρδίου μέσω της αναστολής του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων.

 

 

Η πρώτη γυναίκα που πέτυχε τετραπλό άλμα

Η 15χρονη Ρωσίδα Καμίλα Βαλίεβα έγινε η πρώτη γυναίκα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ που έκανε τετραπλό άλμα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς του 2022. Κια λίγο αργότερα εκτέλεσε και δεύτερο!

Αγωνιζόμενη στο ομαδικό, όπου η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ήδη σφραγίσει το χρυσό μετάλλιο μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, εκτέλεσε ένα υπέροχο τετραπλό σάλτσοου στην εκκίνηση του ελεύθερου πατινάζ της.

 

Ως μια αθλήτρια που καταγράφει ρεκόρ σχεδόν κάθε φορά που αγωνίζεται, από τότε που έκανε το ντεμπούτο της, πριν από λιγότερο από έξι μήνες, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι πέτυχε ένα δεύτερο τετραπλό άλμα στην συνέχεια της ρουτίνας της.

Όπως αναφέρει το BBC τα τετραπλά άλματα - με τέσσερις περιστροφές του σώματος στον αέρα - εξακολουθούν να είναι σπάνια στο καλλιτεχνικό πατινάζ γυναικών, αν και η Βάλιεβα τα εκτελεί τακτικά σε αγώνες αυτή τη σεζόν. Η 15χρονη αθλήτρια κατέφερε να συγκεντρώσει 178,92, βαθμούς, αφήνοντας 30 βαθμούς πίσω την Καορί Σακαμότο. 

 

 

Ποια είναι η 15χρονη Καμίλα Βάλιεβα

Στα 15 σου, δεν έχεις 231.000 followers στο Instagram εκτός και αν κάνεις κάτι πολύ διαίτερο! Τα τετραπλά με υψηλή βαθμολογία, σε συνδυασμό με μια χάρη και κομψότητα στις μαγευτικές περιστροφές της, είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει σπάσει τα παγκόσμια ρεκόρ πολλές φορές από τότε που έκανε το ντεμπούτο της στους ενήλικες πέρυσι, σημειώνει ακόμα το βρετανικό μέσο.

Ήταν πολύ μικρή για να συμμετάσχει στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά στα Ευρωπαϊκά τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη γυναίκα που σκόραρε περισσότερους από 90 πόντους στο σύντομο πρόγραμμα, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ 90,45 στην πορεία της προς τον τίτλο.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο σύντομο πρόγραμμά της κάνει πατινάζ  στη μνήμη της γιαγιάς της, η οποία πέθανε το 2019, και στη μνήμη του Ρώσου συνθέτη Kirill Richter. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ