Μοναχικότητα vs μοναξιά: Γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις μόνη παρά με παρέα;

Υπάρχουν πραγματικά οφέλη

Είναι γνωστές οι αρετές της κοινωνικής επαφής, μιας κι έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με καλύτερη ανοσία, βελτιωμένη αντοχή στο στρες και ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το να είσαι μόνη, από την άλλη πλευρά, ταυτίζεται λανθασμένα, πολύ συχνά με τη μοναξιά. Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, άγχους, κατάθλιψης, νόσου Αλτσχάιμερ, υψηλής αρτηριακής πίεσης, ακόμη και πρόωρου θανάτου.

Παρόλο που υπάρχει πληθώρα ερευνών που φανερώνουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις  της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που μαρτυρούν ότι ένα ορισμένο χρονικό διάστημα απομόνωσης είναι κρίσιμο για την ευημερία μας.

Υπάρχει ένα “αλλά” όμως. Άλλο η μοναξιά κι άλλο η μοναχικότητα. Υπάρχουν πραγματικά οφέλη από το να βρίσκεις πράγματα να κάνεις μόνη σου. Η παρέα με τον εαυτό σου, σου επιτρέπει να απολαμβάνεις δραστηριότητες που αγαπάς με τον δικό σου ρυθμό και με τον δικό σου τρόπο, μαθαίνεις περισσότερα για σένα και απολαμβάνεις διαφορετικά τις εμπειρίες σου.

Μοναχικότητα vs Μοναξιά.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η μοναξιά και η μοναχικότητα είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Η μοναξιά περιλαμβάνει το να είσαι απομονωμένη, παρά το γεγονός ότι θέλεις να έχεις κοινωνικές επαφές, ενώ η μοναχικότητα σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο για τον εαυτό σου, σαν διαλείμματα στις επαφές σου με άλλους ανθρώπους.

Μερικά πράγματα είναι καλύτερο να τα κάνουμε μόνοι μας, χωρίς περισπασμούς, απόψεις ή επιρροές άλλων ανθρώπων.

Γιατί λοιπόν, κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις μόνη παρά με παρέα;

Μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις την προσοχή σου σε ό,τι κάνεις, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σου.

Σου δίνει χρόνο να επικεντρωθείς στα ενδιαφέροντά σου. Σου επιτρέπει να γνωρίσεις τον εαυτό σου, γιατί όταν είσαι περιτριγυρισμένη από άλλους, μπορεί να παραμερίσεις τις δικές σου ιδέες, για να ικανοποιήσεις τα θέλω και τις ανάγκες των άλλων, σύμφωνα με την Μαρία Μαρκουλιδάκη και το tsemperlidou.gr.

Ενισχύει τη δημιουργικότητα. Το να περνάς χρόνο μόνη σου, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους δημιουργίας νέων ιδεών, να βρίσκεις λύση σε δύσκολα προβλήματα και ενθαρρύνει την καινοτομία χωρίς καμία πίεση από άλλους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ