Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Γιαουρτίνη Πελοποννήσου - Εύκολη, παραδοσιακή συνταγή αποκριάς με απίστευτη γεύση

Γλυκιά γιαουρτίνη, εκτός από την Πελοπόννησο συναντούμε επίσης στην Αιτωλοακαρνανία, στην Στερεά Ελλάδα αλλά και στα νησιά ανατολικού Αιγαίου.

Η τέλεια, γλυκιά, σιροπιαστή γιουρτόπιτα με σιμιγδάλι και χωρίς βούτυρο. Ας δούμε τη συνταγή:

Υλικά Συνταγής

2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (400 γραµ.)
3 αυγά χωρισμένα
250 γραµ. ζάχαρη
1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
2 βανίλιες
300 γραµ. ψιλό σιμιγδάλι
1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
1/4 φλ. ούζο (ή έξτρα χυμό πορτοκαλιού)

Για το σιρόπι

2 φλ. ζάχαρη
1¾ φλ. νερό
φλούδα λεμονιού
χυμό από μισό λεμόνι

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Η γιαουρτίνη Πελοποννήσου είναι μία συγκλονιστική σιροπιαστή γιαουρτόπιτα.

Για την παραδοσιακή γιαουρτίνη Πελοποννήσου με σιμιγδάλι, χωρίς βουτυρο, τη σιροπιαστή γιαουρτόπιτα Πελοποννήσου, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και τη ζαχαρη και τα χτυπάμε με μιξερ χειρος μέχρι  να αφρατέψουν καλά.
  • Προσθέτουμε το γιαουρτι, το μπεικιν και το σιμιγδαλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Διαλύουμε τη σόδα μας στο χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το ούζο και συνεχίζουμε το χτύπημα  μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα κι απαλά αναδιπλώνουμε τη γιαουρτίνη με σπατουλα ούτως ώστε να χαθεί η μαρέγκα στο μείγμα.
  • Αδειάζουμε τη γιαουρτίνη σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε την γιαουρτίνη Πελοποννήσου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, για περίπου 40΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Αφού κρυώσει η γιαουρτίνη, την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει όλο το σιρόπι.

Μπορείτε να αλείψετε τη γιαουρτίνη με μια ελαφριά κρέμα λεμονιού.

Παγώστε τη γιαουρτίνη στο ψυγείο.

Για το σιροπι

  • Βάζουμε τη ζαχαρη, το νερό, τη φλούδα σε κατσαρολα να βράσουν.
  • Ανακατεύουμε το σιρόπι μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού και βράζουμε για 2-3΄.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο τέλος.
  • Το σιροπι πρέπει να είναι ζεστό και η γιαουρτίνη κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου.

Ευχαριστώ την κυρία Γεωργία Χριστοπούλου από την Γαστούνη Ηλείας, που μοιράστηκε μαζί μας την παραδοσιακή “Γιαουρτίνη Πελοποννήσου”. Μας εξήγησε ότι η παραδοσιακή γιαουρτίνη γίνεται μόνο με γιαούρτι πλήρες και όχι με βούτυρο. Γίνεται μόνο με σιμιγδάλι και καθόλου αλεύρι. Παραδοσιακά τη γιαουρτίνη την έχουν πάντα στο αποκριάτικο τραπέζι και κάποιες φορές και στο πασχαλινό τραπέζι.

Αν δεν θέλετε να βάλετε ούζο, προσθέστε επιπλέον χυμό πορτοκαλιού. Εάν σας άρεσε η γιαουρτίνη, δοκιμάστε και το κέικ με λάδι και γιαούρτι

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ