Νιώθεις άγχος; Δεν κοιμάσαι; Τα σημάδια που «φωνάζουν» πως πρέπει να ξεκινήσεις άμεσα γυμναστική

Η άσκηση βοηθάει σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας

Είναι αποδεδειγμένο πως η άσκηση βοηθάει σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας: από την απώλεια βάρους, την αποφυγή των πόνων μέχρι την ψυχική μας υγεία και την καλύτερη ποιότητα ζωής. Εσύ ακόμη το σκέφτεσαι;

Η σωματική άσκηση έχει την ικανότητα να αλλάξει ριζικά τη ζωή μας και πάντα προς το καλύτερο όμως δυστυχώς με την τρέλα της καθημερινότητας πάντα περνάει σε δεύτερη μοίρα και καταλήγουμε πάντα στη φράση « από Δευτέρα…», που συνήθως πιο εύκολα θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία παρά η Δευτέρα που έχουμε υποσχεθεί επιτέλους πως θα ξεκινήσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Γιατί περί αυτού πρόκειται: Του να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να του αφιερώσουμε χρόνο για να ζει καλύτερα! Ποια είναι όμως τα σημάδια που «φωνάζουν» πως πρέπει να ξεκινήσεις άμεσα γυμναστική;

Νιώθεις συνέχεια άγχος

Το καθημερινό άγχος τείνει να αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια , αυξάνονται οι υποχρεώσεις και οι η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Ο ταχύτερος τρόπος ζωής και η ανάγκη να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα κάνει το άγχος ένα ασήκωτο και ανεξέλεγκτο βάρος στους ώμους μας, το οποίο αποτελεί βέβαια και αιτία πολλών ασθενειών.

Και η λύση που βρίσκεται; Μα φυσικά στην άσκηση! 20 – 30 λεπτά σωματικής άσκησης, ακόμη και ένα απλό περπάτημα, για 3-4 φορές την εβδομάδα αρκούν για να μειώσουν το άγχος και το στρες από τη ζωή μας.

Δεν κοιμάσαι καλά

Αν το βράδυ το… «ξενυχτάτε» δίχως γιατί και όχι άδικα, η λύση βρίσκεται στη γυμναστική.

Σύμφωνα με έρευνες, άτομα που ασκούνται συστηματικά έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου ενώ κοιμόντουσαν κατά 1 ώρα και 15’ περισσότερο και καλύτερα από όσους δεν ασκούνταν.
Αν λοιπόν, ο στόχος είναι ο καλύτερος ύπνος τότε η ημερήσια άσκηση είναι απαραίτητη.

Νιώθεις συνεχώς κούραση

Και για να σας προλάβω…Τώρα θα μου πεις «με την άσκηση δε θα νιώθω κούραση;»

Εδώ μιλάμε για διαφορετική κούραση. Ένα σώμα που δεν κινείται, αδρανεί και δεν αιματώνεται καλά με αποτέλεσμα να γίνεται νωχελικό, κάτι που καθημερινά και από πολλούς μεταφράζεται ως κούραση και κόπωση.

Αντίθετα, η σωματική άσκηση 3 -4 φορές την εβδομάδα δρα άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδρά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και ως αποτέλεσμα μειώνεται το αίσθημα της κόπωσης. Η λύση είναι η κίνηση! Γιατί ως γνωστόν ότι κινείται, παραμένει και σε κίνηση ενώ ότι αδρανεί αχρηστεύεται.

Πονάς συχνά

Σε πιάνουν ξαφνικοί πόνοι; Νιώθεις τις αρθρώσεις σου και το σώμα σου σαν να φορά σιδερένια πανοπλία; Ξυπνάς με πόνους στην πλάτη, τη μέση και γενικά τις αρθρώσεις;

Παλαιότερα θα σου έλεγαν να μείνεις σε ακινησία μέχρι να περάσουν… όμως τα τελευταία χρόνια και δικαίως, επικρατεί η άποψη πως μόνο με κίνηση θα νιώσεις καλύτερα.

Γιατί; Για σκέψου μια πόρτα όπου οι μεντεσέδες της τρίζουν… κι εσύ την αφήνεις και την αφήνεις μέχρι που…φυσικά δεν της περνάει το τρίξιμο αλλά χαλάει αφού δεν της έβαλες ούτε λίγο λαδάκι έστω να τη φροντίσεις.

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το σώμα μας! Με την άσκηση γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να… «λαδώνονται» οι αρθρώσεις μας, η κίνηση των μυών μας να γίνεται καλύτερη και το σώμα μας να γίνεται πιο δυνατό και ανθεκτικό.

Μπαίνεις σε ανθυγιεινούς πειρασμούς

Υπερβολικό φαγητό, πολλά γλυκά, αλκοόλ, κάπνισμα είναι λίγοι μόνο από τους πειρασμούς που ενδίδουμε όταν κυρίως είμαστε πιεσμένοι και το μυαλό μας βρίσκει διέξοδο εκεί.

Βάζοντας την άσκηση στη ζωή μας προκύπτει μία έξαρση ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, όπου επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας και τον κάνουν να λέει «όχι» σε ότι εξαρτησιογόνο μπορεί να τον βλάψει.

Κάνοντας γυμναστική, στην ουσία ο οργανισμός κάποια στιγμή σταματάει να ζητάει κακούς πειρασμούς και βελτιώνει την επιθυμία για καλές συνήθειες.

Το πεπτικό σου σύστημα υπολειτουργεί

Η χώνεψη γίνεται όλο και πιο δύσκολη, το κάθε φαγητό σου το νιώθεις σαν πέτρα στο στομάχι ενώ η δυσκοιλιότητα είναι συχνό φαινόμενο; Τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις άμεσα να γυμνάζεσαι!

Ένα μισάωρο περπάτημα ή τρέξιμο είναι ικανά να επιταχύνουν τους παλμούς και τον ρυθμό της αναπνοής πράγμα που βελτιώνει την σύσπαση των μυών του εντέρου ενώ η Yoga, το Pilates, ο χορός, το κολύμπι, το ποδήλατο θα σε βοηθήσουν στην καλύτερη χώνεψη των τροφών.

Δεν βάζεις πρόγραμμα

Καθημερινά έρχεσαι αντιμέτωπος/η με τα «θέλω» και τα «πρέπει» σου και χάνεις τον έλεγχο και το πρόγραμμά σου;

Ξέρεις και θέλεις να γυμναστείς αλλά πάντα πρέπει να κάνεις κάτι άλλο μέσα στην καθημερινότητά σου που είναι υποχρέωσή σου και δεν προλαβαίνεις.

Η λύση; Η μαγική λέξη «προτεραιότητα».

Σαφώς και δεν θα τα παρατήσεις όλα για να κάνεις μόνο γυμναστική και η μόνη προτεραιότητά σου να είναι αυτή, όμως μη μου πεις ότι δε βρίσκεις έστω 20’ μέσα στη μέρα σου να ασχοληθείς με το σώμα σου και να βάλεις ένα πρόγραμμα για αυτό, γράφει η Γυμνάστρια Βασιλειάδου Χριστίνα, στο fmh.gr.

Και αν ακόμη αναρωτιέσαι «που να βρω χρόνο», θα σου πω το πιο απλό: Έρευνες έχουν δείξει πως ένα απλό σκρολάρισμα στα social media για 3-4 φορές μέσα στην ημέρα μας «κοστίζει» σε χρόνο 30- 40’ περίπου! Ακόμη νομίζεις ότι δεν έχεις χρόνο;

Άκου το σώμα σου, δώσε του χρόνο και φρόντισε το και… πίστεψέ με! Θα σε ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ