To Louis Sclavis Atlas Trio Sources στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Ο κλαρινετίστας και συνθέτης Λουί Σκλαβίς είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των σύγχρονων δημιουργικών ρευμάτων, από την τζαζ έως τα πέραν αυτής αταξινόμητα υβρίδια.

Ο κλαρινετίστας και συνθέτης Λουί Σκλαβίς είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των σύγχρονων δημιουργικών ρευμάτων, από την τζαζ έως τα πέραν αυτής αταξινόμητα υβρίδια. Ο ήχος του είναι «παραδόξως οικείος», αν και κατάμεστος από τολμηρές εκπλήξεις, καινοφανείς και απρόσμενες. Το τρίο του έχει πλούτο αναφορών από τις μουσικές του Κόσμου: Λυρική διάθεση ή μουσικά κολλάζ στο πιάνο και φάνκυ ρυθμοί στα πλήκτρα του Benjamin Moussay. Μινιμαλιστικός παλμός, φολκλορικά στοιχεία και ηχοχρωματικές παραμορφώσεις στην ηλεκτρική κιθάρα του Gilles Coronado. Τέλος, κομψά, αντιστικτικά, post-bop θέματα σε στοχαστικούς ή αινιγματικούς μονολόγους των κλαρινέτων.



Κίνητρο του Σκλαβίς, η ιδιομορφία του σχήματος. Ο πρωτόγνωρος συνδυασμός οργάνων οδηγεί σε αναγκαιότητες νέων ιδεών. Το έχει ξανακάνει: Πρώτος αυτός συνδύασε την τζαζ με τη λαϊκή γαλλική μουσική συνταιριάζοντας πνευστά δίπλα στο μεσαιωνικό hurdy-gurdy, ένα είδος βιόλας (οργάνιστρο)! Μουσική με αίσθηση του χιούμορ και αέναες επινοήσεις, εκεί όπου μελωδία και διαφωνίες συνυπάρχουν αβίαστα.

Το ελεύθερο, συλλογικό, ερευνητικό παίξιμο, η αισθητική ανοιχτής φόρμας και ο αυτοσχεδιασμός έχουν τον πρώτο λόγο.
 Louis Sclavis: κλαρινέτα
Benjamin Moussay: πιάνο και πλήκτρα
Gilles Coronado: κιθάρα

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Μικρή Σκηνή, 21:00

Διαβάστε περισσότερα:
 
•    O Louis Sclavis, που γεννήθηκε στη Λυών το 1953, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το 1975 (Transit) και έκτοτε έχει υπογράψει ή συνυπογράψει 121 δίσκους. Ο τελευταίος δίσκος του είναι ο ένατος που κυκλοφορεί με την ECM.

•    Έχει ηχογραφήσει, μεταξύ άλλων, με τους Lovano, Takase, Portal, Gurtu, Waring, Perelman, Tehericsen, Cecil Taylor, Evan Parker. Με ορισμένους μουσικούς διατηρεί διαχρονική επικοινωνία: η σύμπραξή του με τον μπασίστα Henri Texier αποτυπώθηκε σε 8 cd. Συνολικά έχει άλλες 16 παραγωγές με τους Romano, Barretto, Magny, Drouet και το Workshop de Lyon.

•    Έχει συνθέσει για τον κινηματογράφο, κυρίως για ταινίες του Bertrand Tavernier (Holy Lola, Daddy Nostalgie, Ca Commence Aujourd’hoi).

•    Πάντα υπερπαραγωγικός, το 1987 κυκλοφορούσε ένα άλμπουμ κάθε ενάμιση μήνα!

•    Πρόσφατες εμφανίσεις του Atlas Trio: Παρίσι, Sunside-Sunset. Βερολίνο, Jazz D’ Or Festival, Λε Μαν, Europa Jazz Festival.

•    Με τους Moussay και Coronado (Atlas) απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές και διακρίσεις όπως Band of the Season (ECMPlayer).


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ