Ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών: Φεύγουν οι μοβ μέδουσες - Μην στενοχωριέστε

Για σχετική κάμψη της παρουσίας της μοβ μέδουσας κάνουν λόγο οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για παρουσία πυκνών ομάδων μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca.

Το τσίμπημα της μοβ μέδουσας είναι επώδυνο, εξαιτίας της νευροτοξίνης που φέρει, ενώ έχει πολύ μακριά πλοκάμια που μπορεί να φθάσουν και τα δύο μέτρα.

Για σχετική κάμψη της παρουσίας της μοβ μέδουσας κάνουν λόγο οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για παρουσία πυκνών ομάδων μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca.

«Η κατάσταση με το φαινόμενο της παρουσίας της μοβ μέδουσας δείχνει να έχει μπει σε φθίνουσα πορεία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με τις αναφορές που λαμβάνουμε από τα λιμεναρχεία αλλά και από πολίτες, δεν έχουμε περιστατικά μεγάλων συγκεντρώσεων της μοβ μέδουσας, δεν παρατηρούνται δηλαδή σμήνη. Oταν γίνεται λόγος για εμφάνισή τους σε κάποια παραλία, οι αναφορές κάνουν λόγο για παρουσία 1-3 ατόμων», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. Βεβαίως, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, «πρόκειται για εκτιμήσεις με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, καθώς δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση».

Παρά την έλλειψη μεγάλων συγκεντρώσεων, η διασπορά της μοβ μέδουσας παραμένει μεγάλη, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του Αιγαίου, με έμφαση στις κεντρικές και βόρειες περιοχές, ενώ πιο σποραδικά εμφανίζεται και στο Ιόνιο. Δεν είναι λίγες οι παραλίες όπου εμφανίζονται άτομα της Pelagia noctiluca προκαλώντας δικαιολογημένη ανησυχία στους κολυμβητές. Ακόμη και μία-δύο μέδουσες να γίνουν αντιληπτές, μπορούν να «χαλάσουν» το μπάνιο για πολύ κόσμο.

Παρά την έλλειψη υψηλών συγκεντρώσεων, η διασπορά τους είναι μεγάλη στο Αιγαίο, ενώ πιο σποραδικά εμφανίζονται στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταγραφές στην πλατφόρμα του iNaturalist, που γίνονται από πολίτες, υπάρχουν πολλές αναφορές για παρουσία μοβ μέδουσας στον Αργοσαρωνικό, με επέκταση στον Αργολικό Κόλπο και στις Κυκλάδες, αλλά και στο Ιόνιο, στη νότια Πελοπόννησο, στα βορειοδυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Καθώς οι μέδουσες μετακινούνται κυρίως χάρη στα ανεμογενή ρεύματα, υπάρχει ανησυχία μήπως οι βορινοί άνεμοι των επόμενων ημερών ωθήσουν σε διασπορά των ατόμων της τσούχτρας νοτιότερα.

Το τσίμπημα της μοβ μέδουσας είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που φέρει. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη «τσούχτρα» έχει πολύ μακριά πλοκάμια, τα οποία μπορεί να φθάσουν και τα δύο μέτρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και κολυμβητές που δεν βρίσκονται πολύ κοντά της. Σε περίπτωση τσιμπήματος πρέπει να καθαριστούν τα όποια υπολείμματα από τα πλοκάμια της μέδουσας με θαλασσινό και όχι γλυκό νερό, να τοποθετηθεί πάγος στο σημείο εάν είναι δυνατόν και να ξεπλυθεί καλά με διάλειμμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό, σε αναλογία 1:1. Εάν στην περιοχή που πηγαίνουμε για μπάνιο έχουν εμφανιστεί μοβ μέδουσες, καλό είναι να είμαστε εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα.

Ας σημειωθεί πως σε ορισμένες περιοχές εμφανίστηκε κι ένα άλλο είδος μέδουσας, η γαλάζια μέδουσα, που σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η εποχή της. Η γαλάζια μέδουσα γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή, καθώς κινείται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και έχει πολύ μεγαλύτερη «καμπάνα» από τη μοβ (60 έναντι 30 εκατοστών). Το τσίμπημά της δεν είναι τόσο επώδυνο όπως της μοβ, ενώ συνήθως δεν κινείται σε σμήνη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ