Η Κίνα ξεκινά δοκιμές πυραύλων και ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν – Παγκόσμια ανησυχία μετά την άφιξη της Πελόζι 

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν», λέει η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων 

 

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Η ηγεσία του Πεκίνου ανακοίνωσε ήδη δοκιμές πυραύλων και στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από τη νησιώτικη χώρα της Ανατολικής Ασίας δημιουργώντας σκηνικό αυξημένης έντασης στην περιοχή.  

Όπως ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός στα γυμνάσια θα συμπεριληφθούν ρίψεις «πραγματικών πυρών μακρού βεληνεκούς» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα. Μια ακόμα κίνηση που έδειξε την τεράστια ενόχληση της Κίνας με την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν, ήταν οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, μεταξύ των οποίων η αναστολή της εξαγωγής άμμου στην Ταϊβάν, μια σημαντική πρώτη ύλη για την κατασκευή ημιαγωγών, που αποτελούν ένα από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της νήσου.

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά την απειλή των κινεζικών όπλων, είναι το μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος της νήσου, Τσάι Ινγκ-γουέν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. «Η αντιπροσωπεία μας ήλθε στην Ταϊβάν για να καταστήσει ξεκάθαρα σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν» διεμήνυσε από την πλευρά της η Πελόζι μιλώντας στην πρόεδρο της χώρας και άλλους αξιωματούχους στο προεδρικό γραφείο.

«Η αποφασιστικότητα της Αμερικής να διατηρήσει τη δημοκρατία στην Ταϊβάν και στον υπόλοιπο κόσμο παραμένει σιδερένια», είπε χαρακτηριστικά η ίδια, υπενθυμίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο ότι τις πρώτες ημέρες της θητείας του στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν είχε αναγορεύσει την Κίνα στην μεγαλύτερη απειλή για την Αμερική. Έκτοτε το φιάσκο στο Αφγανιστάν και ο πόλεμος στην Ουκρανία με την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε και τον πληθωρισμό στα ύψη έστρεψε αλλού την προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Credits: EPA FILE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα ο Λευκός Οίκος ωστόσο φαίνεται να επανέρχεται στο ζήτημα της Κίνας, που ενόχλησε ΗΠΑ και Ευρώπη με τις ίσες αποστάσεις που τήρησε στον τελευταίο πόλεμο στην Ευρώπη, εξαιτίας των καλών σχέσεων της με το Κρεμλίνο και των εμπορικών της δεσμών με την Ουκρανία. Οι αναλυτές πάντως υπενθυμίζουν ότι τον Νοέμβριο έρχονται οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες τα προγνωστικά φέρνουν το δημοκρατικό κόμμα στην πλευρά των ηττημένων, που ίσως εξηγεί αυτή την έντονη δραστηριοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. 

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να μην ξεκινήσει ένας ακόμη πόλεμος από λάθος, γι’ αυτό και οι δηλώσεις από όλες τις πλευρές είναι αποφασιστικές όχι όμως και εμπρηστικές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πρόεδρος της Ταϊβάν παραδεχόμενη ότι η χώρα της βρίσκεται σε επιφυλακή, ξεκαθάρισε ότι «υποστηρίζουμε το status quo, δεν θέλουμε να συμβεί τίποτε διά της βίας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ