Ντίνα Νικολάου: Παγωτό σύκο με τυρί κρέμα και βανίλια - το πιο απολαυστικό γλύκισμα του καλοκαιριού

 Αναζητήστε γλυκά Βασιλικά σύκα για περισσότερη νοστιμιά!

Υλικά

Για το παγωτό

5 κρόκους αυγών
300 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
250 ml γάλα
125 γρ. ζάχαρη
1 λοβό βανίλια

Για τα σύκα

8-10 μεγάλα, ώριμα σύκα
120 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας νερό

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τα σύκα

Πλένω καλά τα σύκα και τα κόβω σε χοντρά κομμάτια. Σε ένα τηγάνι βάζω τα σύκα, τη ζάχαρη και το νερό και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα σύκα. Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν.

Για το παγωτό

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τον λοβό της βανίλιας στη μέση και αφαιρώ τα σποράκια. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα σποράκια και τον λοβό της βανίλιας και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω αμέσως από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα, τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα προσθέτω με αργή ροή το καυτό γάλα (πετάω τον λοβό της βανίλιας) και αμέσως μετά το τυρί κρέμα. Ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.

Το μεταφέρω σε μεταλλικό σκεύος και το βάζω στην κατάψυξη για 2 ώρες. Βγάζω το παγωτό από και το χτυπάω με το μίξερ χειρός να αφρατέψει και το επαναφέρω στην κατάψυξη για 1 ώρα ακόμη.

Ξαναβγάζω το παγωτό, το χτυπάω και πάλι με το μίξερ και προσθέτω τα σύκα. Ανακατεύω απαλά να σκορπίσουν και βάζω και πάλι στην κατάψυξη για 6 ώρες.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ