6+1 μοντέρνα κτήρια της Αθήνας που μας θυμίζουν ότι είμαστε στον 21ο αιώνα!

Σε μία πόλη γεμάτη αντιθέσεις, η σύγχρονη αρχιτεκτονική έρχεται να μας θυμίσει ότι η Ελλάδα ανήκει στον 21ο αιώνα με μία πρωτεύουσα που κρύβει μοντέρνα αρχιτεκτονικά διαμάντια.

Σε μία πόλη γεμάτη αντιθέσεις, η σύγχρονη αρχιτεκτονική έρχεται να μας θυμίσει ότι η Ελλάδα ανήκει στον 21ο αιώνα με μία πρωτεύουσα που κρύβει μοντέρνα αρχιτεκτονικά διαμάντια.
 
1.     Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ίδρυμα Ωνάση



Ένα κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία κατασκευάστηκε  με την αποκλειστική χρηματοδότηση και επίβλεψη του Ιδρύματος Ωνάση σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Το κτίριο περιβάλλεται από τέσσερις δρόμους καλύπτοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και διαθέτει εσωτερικούς χώρους συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ.
Το κτίριο φέρει την υπογραφή του  γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Architecture Studio, η πρόταση του οποίου επιλέχθηκε ανάμεσα σε 66 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο.  Στην πρόσοψη αποτυπώνεται η φιλοσοφία της βασικής αρχιτεκτονικής ιδέας: ένα πάλλευκο, ορθογώνιο, ανάλαφρο κέλυφος που μέσα από το εύρημα των οριζόντιων μαρμάρινων λωρίδων αποκαλύπτει τον κυρίως κτιριακό όγκο με τις δύο αίθουσες και τους υπόλοιπους χώρους. Ο ιδιαίτερος τρόπος διαμόρφωσης της πρόσοψης λειτουργεί σαν ένα σκηνικό που εναλλάσσεται, προσδίδοντας αίσθηση μυστηρίου στο κτίριο, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας οι λευκές οριζόντιες «περσίδες» ανακλούν το έντονο αττικό φως προκαλώντας από μακριά την εντύπωση ενός ελαφρού κυματισμού, ενώ τη νύχτα –όταν οι μαρμάρινες λωρίδες φωτίζονται διαφορετικά– η εικόνα αντιστρέφεται, επιτρέποντας να εμφανιστεί το εσωτερικό του κτιρίου και να αποκαλυφθεί το θερμό κέλυφος που περιβάλλει τις αίθουσες των εκδηλώσεων.
Λ. Συγγρού 107 – 109
 
2.     Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο οδού Πειραιώς
Τα πρώτο μουσειακό κτίριο στην οδό Πειραιώς ανήκει στην οικογένεια Μπενάκη. Πρόκειται για ένα κτίριο έκτασης 8.500 τ.μ., με εσωτερικό αίθριο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει υπαίθριες εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις και ποικίλες εκδηλώσεις. Το ισόγειο του κτιρίου είναι δομημένο έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μία ενιαία έκθεση ή επτά διαφορετικές μεταξύ τους εκθέσεις. Το κτίριο διαθέτει επίσης αμφιθέατρο χωρητικότητας τριακοσίων ατόμων, το οποίο χρησιμεύει για συναυλίες, παρουσιάσεις και συνέδρια. Από αυτόν τον σύγχρονο χώρο δεν θα μπορούσε να λείψει ένα καφέ-εστιατόριο, το οποίο επικοινωνεί με το αίθριο στη στάθμη του ισογείου. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το βιβλιοπωλείο του μουσείου. Την ομάδα μελέτης, από αρχιτεκτονικής πλευράς, αποτελούν οι Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας.
Πειραιώς 138

Δείτε τη συνέχεια στο site της φίλης μας Κατερίνας Τσεμπερλίδου ΕΔΩ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ