«Ψηφιακός» Τειρεσίας με σύστημα βαθμολόγησης για όλους τους οφειλέτες

Νομοσχέδιο κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών προς διαβούλευση το οποίο  θέτει νέα δεδομένα στο πώς κρίνεται η πιστοληπτική ικανότητα κάθε πολίτη.

Τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Η Ανεξάρτητη Αρχή θα συλλέγει, θα επεξεργάζεται και θα κοινοποιεί σε τράπεζες και άλλους ιδιωτικούς φορείς πληροφορίες για τις οφειλές 4.000.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά Ταμεία.Με τον «νέο Τειρεσία» δημιουργείται ουσιαστικά ένα διπλό αρχείο – φάκελος, σύμφωνα με το οποίο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν χρέη Εφορία, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ, τράπεζες θα καταγράφονται.

Θα υπάρχει πλέον ένα σύστημα βαθμολόγησης,point system,για φυσικά και νομικά πρόσωπα μέσω της επεξεργασίας, με αυτοματοποιημένη διαδικασία, των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αντλούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα, με τη χρήση αλγορίθμων. Η πιστοληπτική βαθμολόγηση γίνεται με αριθμητική κλίμακα και αφορά στην τήρηση και την αθέτηση υποχρέωσης έναντι των φορέων του δημόσιου τομέα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Με το ίδιο νομοσχέδιο συστήνεται Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων.  Το Μητρώο είναι πληροφοριακό σύστημα που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και καταγράφει σε αναλυτική βάση το ιστορικό πληρωμών, τα είδη των παρεχομένων εξασφαλίσεων και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με κάθε μορφής πίστωση προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα από πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα

Βάσει των πληροφοριών που τηρούνται στο Μητρώο θα καταρτίζεται πιστωτική έκθεση για όλα τα πιστοδοτούμενα πρόσωπα, το περιεχόμενο της οποίας θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αποδέκτη της, σε κάθε όμως περίπτωση δεν θα περιέχει αξιολόγηση και βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ