Ο Νίκος Σταυρίδης «μπαλαρίνα»- Ο ανεπανάληπτος ηθοποιός όταν υποδύθηκε τη νεράιδα της Αθήνας το 1973

Ο ανεπανάληπτος κωμικός, Νίκος Σταυρίδης,  σατιρίζει την πολιτική κατάσταση της χώρας με το κοινό να σείεται από τα γέλια και το χειροκρότημα.

Με μία ακόμη εξαιρετική του ανάρτησή του, ο γνωστός συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, μας ταξιδεύει στο παρελθόν και μας θυμίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο, που είχε υποδυθεί στο πλαίσιο επιθεώρησης, ο Νίκος Σταυρίδης.

«Την σαιζόν 1973-74 ο Νίκος Σταυρίδης ανεβάζει με τον θίασό του στο θέατρο Καλουτά την σατιρική επιθεώρηση "Κύππιδες και Βουλευτάδες" των Γιώργου Λαζαρίδη και Ναπολέοντα Ελευθερίου. Σε ένα από τα νούμερα του έργου ο ανεπανάληπτος κωμικός υποδύεται την "Νεράιδα της Αθήνας" (φωτογραφία), σατιρίζοντας την πολιτική κατάσταση της χώρας με το κοινό να σείεται από τα γέλια και το χειροκρότημα. Η συγκεκριμένη παράσταση λογοκρίνεται με την αιτιολογία ότι μέσα από τα κείμενα προσβάλλει το τότε καθεστώς το οποίο προβαίνει σε μηνύσεις κατά των συντελεστών όπου και αποδίδονται ποινές φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, στην ερώτηση της Προέδρου αν υπήρχαν μάρτυρες για τις σατιρικές αιχμές, χαρακτηριστική η δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης Ευάγγελου Γιαννόπουλου: "Δυστυχώς ο χώρος εδώ είναι μικρός για να χωρέσει δέκα εκατομμύρια Έλληνες".

 

Ο Νίκος Σταυρίδης μέσα στην επιτυχημένη πενηντάχρονη καλλιτεχνική διαδρομή του θα βιώσει και μια σειρά θλιβερών γεγονότων που θα σημαδέψουν την ψυχή και την μετέπειτα πορεία της ζωής του. Αρχικά ο χαμός του αδερφού του στην αγκαλιά της μητέρας του, στην συνέχεια η απώλεια της ίδιας καθώς και του πατέρα του στην κηδεία του οποίου καταφθάνει την τελευταία στιγμή λόγω θεατρικής περιοδείας στην επαρχία. Ο πρώτος γάμος του με την 27χρονη ηθοποιό Ντόρα Καριώτου θα έχει σύντομα τραγικό τέλος καθώς λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας μεταφέρεται εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Λονδίνου αφήνοντας εκεί την τελευταία της πνοή. Αργότερα πραγματοποιεί έναν δεύτερο γάμο με την ηθοποιό Ξένη Δράμαλη και ένα τρίτο και τελευταίο στην συνέχεια όπου θα αποκτήσει την μοναχοκόρη του Δανάη η οποία μετακομίζει οικογενειακώς στο Λονδίνο και του χαρίζει τέσσερα εγγόνια. Άλλη μία μεγάλη καλλιτεχνική φυσιογνωμία που κατατάσσεται και αυτή σε μια φουρνιά ηθοποιών που έφυγε και δεν αναπληρώθηκε ποτέ, μένοντας στην συνείδηση του κοινού ως οι αυθεντίες του συγκεκριμένου είδους. Το αστείρευτο κωμικό ταλέντο του συνδυασμένο με ασύλληπτους αυτοσχεδιασμούς και γκριμάτσες αποτελούν υλικό διδασκαλίας σε δραματικές σχολές», όπως γράφει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ