Πυξίδα μου οι Δίδυμοι Πύργοι στο νότιο Μανχάταν - Του Αντώνη Καραγιαννάκη

Του Αντώνη Καραγιαννάκη«Ξύπνα! Ξύπνα, Αντώνη! Ενα αεροπλάνο έπεσε στη Νέα Υόρκη!» Η τρομοκρατημένη φωνή της μάνας μου με ξύπνησε από τον απογευματινό ύπνο εκείνο το απόγευμα στο νησί, όπου βρισκόμουν για διακοπές.

Του Αντώνη Καραγιαννάκη

«Ξύπνα! Ξύπνα, Αντώνη! Ενα αεροπλάνο έπεσε στη Νέα Υόρκη!»
Η τρομοκρατημένη φωνή της μάνας μου με ξύπνησε από τον απογευματινό ύπνο εκείνο το απόγευμα στο νησί, όπου βρισκόμουν για διακοπές.
Έντρομος πετάχτηκα από το κρεβάτι και μπροστά στην τηλεόραση αντικρίζοντας, τους Δίδυμους Πύργους στο Μανχάταν να καίγονται, ξύπνησα για τα καλά!
Συγκλονίστηκα, όπως και εκατομμύρια συνάνθρωποι μου σε ολόκληρη την υφήλιο.   
Τα κτίρια του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου (World Trade Center) στο νότιο Μανχάταν, μετά από λίγο άρχισαν να πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι.
Αποτέλεσαν μέρος της ιστορίας, της επιχειρηματικότητας, της προόδου των ΗΠΑ. Υπήρξαν μέρος του σκηνικού στην «πόλη του Μεγάλου Μήλου», στη Νέα Υόρκη. Αλλά ξέρετε και κάτι ακόμα, κάτι πιο προσωπικό…
Για εμένα οι πύργοι στο νότιο Μανχάταν ήταν η πυξίδα μου! Ναι, ο μπούσουλας μου, το σημείο αναφοράς μου!
Για εμένα όταν ζούσα στη Νέα Υόρκη και όταν οδηγούσα είτε στο Μανχάταν, είτε στο Μπρούκλιν ή ακόμα και στο Νιου Τζέρσεϊ, για να προσανατολιστώ οι Δίδυμοι Πύργοι όταν σήκωνα τα μάτια μου και τους εντόπιζα μου έδιναν το στίγμα μου. Ετσι απλά, ήξερα που ήμουν και που πατούσα και ανάλογα προσανατολιζόμουν. Τώρα τίποτα…
Μάλλον όταν ξαναπάω, γιατί δεν έχω πάει από τότε που έπεσαν πρέπει να βρω κάτι άλλο.

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Έντεκα χρόνια από εκείνη την ηλιόλουστη Τρίτη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, την ημέρα που άλλαξε την Αμερική και τον κόσμο.

Έντεκα χρόνια μετά, στο "σημείο μηδέν" του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν ορθώνεται ο "Πύργος της Ελευθερίας". Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του στις αρχές του 2014, αναμένεται να είναι το υψηλότερο κτίριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έντεκα χρόνια μετά, ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν είναι ζωντανός, αλλά το ερώτημα παραμένει το ίδιο, όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές: "Μετά από δυο πολέμους (Αφγανιστάν και Ιράκ) και τον "μακροχρόνιο πόλεμο" κατά της τρομοκρατίας, είναι σήμερα πιο ασφαλείς οι ΗΠΑ;

Μια από τις πιο μελανές στιγμές του αιώνα, μια εικόνα, μια ημερομηνία, ένα τραγικό γεγονός που θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας.
Ο φόβος μιας πόλης, ο τρόμος μιας χώρας συγκλονίζουν τον πλανήτη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001..
Εντεκα χρόνια μετά θα την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους - στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου θα δούμε σκηνές που κατέγραψαν ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες, οι οποίοι έτυχε να βρίσκονται εκείνο το πρωινό στη νότια πλευρά του Μανχάταν.



Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ